Febiofest již podeváté

Febiofest

Více než 320 filmů z pětapadesáti zemí světa. Taková je nabídka Mezinárodní přehlídky filmu, televize a videa Febiofest, která právě zahajuje v Praze už svůj 9. ročník. Více informací má Milena Štráfeldová.

Letošní ročník Febiofestu je zatím nejrozsáhlejší jak co do počtu filmových titulů, tak i pokud jde o mimopražská představení. Kromě Prahy uvidí filmy z festivalové nabídky diváci v dalších deseti českých a osmi slovenských městech. Jen v samotném Brně letos proběhne prakticky samostatný festival s téměř dvěma stovkami představení. Dohromady organizátoři Febiofestu připravili na devět set filmových projekcí. Jedná se o filmy hrané i dokumentární, od krátkometrážních prací studentů FAMU až po pětihodinový muzikál. V minulých ročnících Febiofest uváděl i předpremiéry českých filmů. Letošní ročník se podle ředitele festivalu Fera Feniče žádná předpremiéra nestihne:

"Proto jsme se to snažili vynahradit alespoň v té části retrospektiv, takže tam například uvedeme velkou retrospektivu filmů režiséra Jiřího Weisse. Myslím, že pro mnohé mladé diváky to bude objev."

Během Febiofestu se představí i mnoho snímků zahraničních. Jsou zařazeny do programových sekcí, jako například kino asijské, severské, izraelské či gruzínské. Speciální přehlídka je věnována filmových adaptacím děl norského spisovatele Knuta Hamsuna či britské literatuře. V Městské knihovně v Praze je připravena retrospektiva jednoho z nejznámějších německých režisérů Volkera Schlöndorffa. O dramaturgické šíři festivalu jedna z jeho organizátorek, filmová publicistka Tereza Brdečková uvedla:

Febiofest
"My se snažíme, aby divák měl možnost podniknout takovou filmovou cestou kolem světa. A nejde nám přitom o to, jestli ty filmy jsou úplně nejnovější. Pro českého diváka pořád je to nový film, který nikdy neuvidí ani v kinech, ani v televizi. Snažíme se mít hodně informací, hodně filmů vidět a potom skutečně od severu k jihu, od západu na východ brát to, co se nám líbí, co považujeme za zajímavé pro lidi, kteří jsou zvědaví na to, jak to chodí v jiných zemích. Protože ono je něco úplně jiného, když si přečtete noviny, a je něco úplně jiného, když se podíváte na konkrétní díla od konkrétních autorů."

Další z významných filmových kritiček, Mirka Spáčilová z Mladé fronty Dnes, upřesnila, že Febiofest je už tradičně zaměřen na takzvanou menšinovou tvorbu.

"Není to festival, kde se počítá s masovým divákem v tom smyslu, že půjdou všichni na jedno a totéž. Ale počítá s tím, že spousta menších komunit si najde ten svůj film, takže asi v šíři té nabídky je jeho výjimečnost."

Součástí Febiofestu bude i letos udělení ceny Kristián, kterou domácí kritici a novináři oceňují výjimečný tvůrčí počin domácí kinematografie.