Festival Open House zpřístupní veřejnosti stovku budov v Praze

Začíná devátý ročník festivalu Open House Praha, který o víkendu otevře veřejnosti zdarma více než sto běžně nepřístupných budov či prostorů v hlavním městě. Ode dneška je připraven doprovodný program jako komentované prohlídky, přednášky či diskuse. Od soboty do neděle budou pak zpřístupněny mimo jiné Kramářova vila, Nová scéna Národního divadla nebo prostory hlavního nádraží. Mottem festivalu je Architektura pro všechny, prohlídky jsou určeny pro širokou veřejnost včetně lidí se zrakovým či sluchovým postižením. Organizátoři také připomenou architekty Karla Pragera, Věru Machoninovou nebo Antonína Viktora Barvitia.

Podle ředitelky festivalu Kláry Veselé mohou lidé navštívit 109 běžně nepřístupných budov a areálů. "Jsou to místa, která pravidelně míjíme, aniž bychom měli šanci zjistit, co se skrývá za jejich fasádami a ploty," uvedla Veselá. Řekla, že vedle skvostů pražské architektury a designu se zájemci na komentovaných prohlídkách také dozvědí příběhy spojené s výstavbou historických budov, rekonstrukcemi či moderními projekty.

Festival architektury a urbanismu Open House Brno přilákal o tomto víkendu dosud nejvyšší počet návštěvníků, přes 25.000. Dalších 5000 zájemců vidělo on-line prohlídky a poslechlo si podcasty. Největší zájem byl o příběhy původních i současných majitelů soukromých vil a podíl žen na brněnské architektuře, uvedli dnes pořadatelé v tiskové zprávě. Zájem veřejnosti o architekturu se projevuje i v rychlosti, s jakou si lidé prohlídky jednotlivých objektů rezervují. U některých budov, například u Vily Engelsmann nebo Tesařovy vily, se letos kapacita zaplnila za jednotky sekund.