Festival Open House ukázal zajímavé pražské budovy

Pražská tržnice v Holešovicích, foto: Štěpánka Budková

Lidé mohli o víkendu 5. -6. září navštívit v Praze téměř 70 objektů na 6. ročníku festivalu otevřených budov Open House. Mimořádně a zdarma se otevřely běžně nepřístupné historické a industriální památky, moderní kancelářské a rezidenční budovy, architektonicky zajímavé paláce, vily, hřbitovy, divadla, nádraží či univerzitní budovy.

Organizátoři zvali na prohlídku i do okrajových částí metropole, například do Nuslí, Strašnic nebo Ďáblic. Akce se kvůli koronaviru konala v náhradním zářijovém termínu.

Návštěvníci mohli vidět například bývalý Palác kultury, nynější Kongresové centrum Praha, Kasárna Karlín, areál Nuselského pivovaru, vozovnu Orionka na Vinohradech, vysočanská Pragovku, historický parník Vyšehrad, hvězdárna v Ďáblicích, strašnické krematorium nebo vodárenskou věž na Letné. Z novostaveb festival ukázal třeba projekt rezidenčního bydlení Prachnerova, nominovaný na Cenu České architektury, nebo Kampus ČSOB v Radlicích, který je ukázkou šetrné architektury.

Zájemci se mohli vydat i na prohlídku areálu Pražské tržnice v Holešovicích, který v historii sloužil jako Ústřední jatka a slaví v letošním roce 125 let. V současné době se rozhoduje o budoucnosti tohoto areálu, plánuje se jeho přestavba a celkový rozvoj.