Prodejci vedli ve 30. letech v Pražské tržnici spor o štětiny

Pražská tržnice, foto: Krokodyl, CC BY-SA 3.0

Co s ní? Tuhle otázku si možná kladou návštěvníci Pražské tržnice, která je památkově chráněným areálem. Najdete ji v jižní části Holešovic u Vltavy. Původně to byla jatka. Na ploše více než 100.000 m² bylo možné najednou ustájit až 2.700 kusů hovězího dobytka a šest tisíc prasat. Pak se z areálu stala tržnice. Dnes čeká unikátní areál na své znovuzrození. Začínají tu vznikat umělecká centra jako například Jatka 78, nebo galerie. Najdete tu zeleninový trh, stánky. Některé budovy v areálu však už delší dobu chátrají, na jedné ze střech roste bříza.

Pražská tržnice,  foto: Krokodyl,  CC BY-SA 3.0
O areálu si budeme povídat s Petrem Zemanem, zakladatelem webu Prázdné Domy:

"Jatka se zprovoznila v roce 1895, ještě před tím, než se začala rozšiřovat Praha, než začala vznikat předměstí. Na konceptu se pracovalo asi 15 let."

Kdo je autorem návrhu?

"Autorem je inženýr Srdínko. Není příliš známý. Byl to městský inženýr, který v Praze postavil spoustu škol. Je to postavené v tehdy módním stylu novorenesance. Bylo zajímavé, že byl tento styl použitý na průmyslovou stavbu, takto se stavěly pouze obytné domy. Tady, i když je fasáda novorenesanční, tak vnitřní konstrukce jsou průmyslové, to znamená beton, ocel."

Když tu byla ještě jatka, vedl se zajímavý spor o štětiny. O co šlo?

Pražská tržnice,  foto: Šjů,  CC BY 4.0
"Ano, byl to spor o chlupy. Myslím, že to bylo v roce 1934. Do té doby se prasečí štětiny průmyslově nepoužívaly. Pak chtěli prodejci dobytka platit i za ty chlupy. Jak spor dopadl, jsem nezjistil ani po nastudování historických dokumentů, ale bylo zajímavé, že se to někde probíralo."

V uličkách tržnice jsou zajímavé lucerny. Ty jsou původní?

"To je až z doby, kdy se zde všechno rekonstruovalo na tržnici. To byl začátek 90. let 20. století."

Když se dnes areál prochází, tak je takový neutěšený. Která budova je tu nejvzácnější?

"Areál vznikal v roce 1895, a pak tam jsou novější dostavby, je tam funkcionalismus, to byl třeba sklad kůží nebo budova chladírny. Ale nejzdobnější je budova, kde byla burza. Jsou tam znaky měst, které na burzu chodily. Také tam byla restaurace a banka. Dnes je tahle budova paradoxně v nejhorším stavu, je zavřená."

V tržnici však funguje erotický salón.

Pražská tržnice,  podvečer,  foto: JiriMatejicek,  CC BY-SA 3.0
"Přímo veřejný dům. Firma tu má dlouhodobý pronájem, má smlouvu do roku 2025."

Vy zastupujete iniciativu Prázdné domy. Jak si představujete Pražskou tržnici, aby nebyla prázdná?

"Jsou tu už nějaké kulturní počiny, třeba kulturní a divadelní scéna Jatka 78 nebo prostor Trafo Gallery. Ideální by byla kombinace tvrdého byznysu a kultury. Dovedu si představit i prodejnu motorek. Zároveň by tam měla být kultura. V každém případě by měla dál fungovat tržnice. Myslím si, že tam má svoje místo i tzv. asijský trh, protože tím byla Pražská tržnice vyhlášená v 80. a 90. letech. Dovedu si představit i gurmánskou halu. Já si toho dovedu představit spoustu."