Pražská čtvrť Troja. Nebýt daru velkostatkáře Svobody, možná by tu nevznikla zoo ani botanická zahrada

Trojský zámek

Barokní zámek, zoologická i botanická zahrada, krásné vily, i vodní slalomová dráha. To vše nabízí pražská čtvrť Troja. Původně se však tohle území jmenovalo Ovenec.

Nejvyšší zemský hofmistr Českého království Václav Vojtěch ze Šternberka  (1643–1708) | Foto: Wikimedia Commons / Österreichische Nationalbibliothek,  public domain

A to podle ovcí, respektive podle knížecího ovčince, který tu byl. Ov totiž znamená staroslověnsky beran. Název Troja získala čtvrť až podle zámku, který tu na konci 17. století nechal postavit Václav Vojtěch hrabě ze Šternberka. Na schodišti stojí antické sousoší. Znázorňuje triumf olympských bohů nad Titány, jak líčí starořecká Illias.

Velkolepý dar městu

Foto: ZOO Praha

Za to, že jsou v Troji turistické atrakce jako zoo, botanická zahrada a zámek, vděčí tohle atraktivní místo štědrému dárci. Velkostatkář Alois Svoboda totiž městu věnoval v říjnu 1922 rozsáhlé pozemky včetně trojského zámku. A to u příležitosti oslavy 70. narozenin Tomáše Garrigua Masaryka a 250. výročí úmrtí Jana Ámose Komenského.

O rok později vláda dar přijala a první návrhy na využití pozemků souvisely právě s plány na zřízení zoologické a botanické zahrady, což navrhoval i sám dárce.

Hýta a Batul | Foto: archiv Zoo Praha

O pár let později, 28. září 1931 se pražská zoo skutečně otevřela. Jejím prvním obyvatelem byla vlčice Lotta a po ní mladá lvice Šárka. Herec Vlasta Burian daroval v roce 1934 do pražské zoo lachtany kalifornské Hýtu a Batula. V 70. letech se v zoo otevřela lanovka. Tehdejší ředitel zoo Veselovský prohlásil: „Je snazší dostat do zoo pár goril z Afriky než jednoho klempíře".

Lachtan Gaston má v zoo podvodní pomníček

Ke konci roku 2023 už bylo v Zoo Praha skoro 6300 zvířat. Zahrada patří k nejnavštěvovanějším turistickým cílům Česka a v roce 2015 se podle hodnocení uživatelů serveru TripAdvisor umístila mezi světovými zoo na 4. místě. Podílí se na návratu koně Převalského do přírody a jako jediná v ČR chová od roku 2022 pár luskounů krátkoocasých, kterému se v roce 2023 podařil první úspěšný odchov mláděte v rámci evropských zoologických zahrad.

Proslulý Gaston | Foto: ZOO Praha

Pražskou zoo zasáhly i ničivé povodně v srpnu 2002, kdy ztratila 134 zvířat. Symbolem povodní se stal lachtan Gaston, který uplaval po Vltavě a podařilo se jej odchytit až u Drážďan. Při převozu zpět však pro velké vyčerpání uhynul. V dolní části zoo má originálně řešený podvodní pomníček.

Povodeň v roce 2002,  na záběru Zoo Praha,  Trojský zámek | Foto: Jan Rosenauer,  Český rozhlas

Kromě povodní byla pražská zoo uzavřená i za covidu. Tehdy vznikla obrazová kniha Ztichlá zoo, která mapovala život zoo 173 dní bez návštěvníků.

Botanická zahrada Troja,  vinice svaté Kláry s naučnou stezkou  | Foto: Jolana Nováková,  Český rozhlas

Hned vedle je Botanická zahrada, která sahá od zoo až na Bohnickou plošinu. Její nejznámější částí je skleník Fata Morgana a vinice sv. Kláry s kapličkou a viničním domkem. Vinice pochází zřejmě už ze 13. století, ale v průběhu staletí byla několikrát zrušená a znovu obnovovaná. Je pozůstatkem pásu vinic, které od středověku obklopovaly Prahu.

Skleník Fata Morgana v Botanické zahradě Praha | Foto: Barbora Navrátilová,  Radio Prague International

Dřív se sem lidi nehrnuli, dnes se domy prodávají za astronomické ceny

Celkovou modernizaci funkcionalistické vily od architekta Františka Kavalíra pro Michaela Kocába zpracovali Architekti Zachar | Foto: Architekti Zachar

Povodně a strmé zahrady byly v minulosti příčinou, proč se do Troje lidé příliš nehrnuli. S tunelem Blanka a mostem do Holešovic ale lokalita stoupla na ceně. Vily a pozemky se tu prodávají málokdy, a pokud ano, tak za astronomické ceny.

V 60. letech si v Troji postavili vlastníma rukama vilu například manželé Zátopkovi. V roce 1930 tu němečtí architekti Mühlstein a Firth postavili funkcionalistickou vilu pro generálního ředitele pekáren Odkolek Alexandra Schücka. V letech 1975-89 ji užíval někdejší československý prezident Gustáv Husák.

Sídliště na pomezí Bohnic a Troji | Foto: Lenka Žižková,  Radio Prague International

Dům si ve čtvrti postavila i režisérka Věra Chytilová. Stojí tu také zdaleka viditelná bílá konstruktivistická vila od architekta Františka Thoře z roku 1932, kde bydlí zpěvák Michael Kocáb. Nejnovější dominantou je sídlo developera Luďka Sekyry. Autorkou stavby je známá architektka Eva Jiřičná. Skleněnou krychli doplňují plasticky tvarované terasy.

Troja ale nejsou jen vily. Čtvrť se totiž rozkládá i na Bohnické plošině, kde bylo vybudováno sídliště Bohnice. A tak lidé z paneláku mají podobně prestižní adresu, jako obyvatelé luxusních vil.

15
50.1201805556
14.4101527778
default
50.1201805556
14.4101527778
klíčová slova:
spustit audio

Související

  • Hlavní město Praha

    Hlavní město. Sem se sbíhají všechny cesty, sem míří milióny návštěvníků ze celého světa. Město bohaté historie, nádherné architektury a skvělého kulturního života.

  • Poznejte kraje Česka

    Praha je nejznámější a nejatraktivnější město Česka. Ale Česko zdaleka není jen Praha.