První v Evropě! V pražské zoo se narodilo mládě luskouna. Připomíná smrkovou šišku

Mládě luskouna krátkoocasého

V pražské zoologické zahradě se dnes narodilo mládě luskouna krátkoocasého. Jde o prvního luskouna narozeného v Evropě, uvedl ředitel zahrady Miroslav Bobek na twitteru.

Foto: Petr Hamerník,  ZOO Praha

Luskouni krátkoocasí patří mezi kriticky ohrožená zvířata. Žijí v Asii od Nepálu přes Myanmar a jižní Čínu až po Tchaj-wan. Zoo Praha je teprve druhou zoo v Evropě, která luskouny chová. Pár těchto savců získala loni v dubnu z tchajpejské zoologické zahrady díky partnerské smlouvě mezi Prahou a tchajwanskou metropolí.

Mládě připomíná smrkovou šišku

Foto: Miroslav Bobek,  ZOO Praha

Mládě vážící 135 gramů porodila samička Run Hou Tang. "Ze všeho nejvíc připomíná smrkovou šišku," popsal nový přírůstek trojské zoo její ředitel. Šupinám, které chrání tělo luskounů, se v tradiční čínské medicíně připisuje léčivý účinek. Proto patří mezi nejvíce pašované savce, uvádí pražská zoo.

Keratinové šupiny těmto nočním tvorům poskytují ochranu před predátory. V případě ohrožení se luskouni stočí a nechráněné části těla, tedy hlavně břicho a hlavu, skryjí uvnitř klubka.

Samička vozí mládě na ocasu

Foto: ZOO Praha

Luskouni přivádějí na svět vždy jedno mládě, které se dlouho vozí na ocasu matky. Při narození jsou šupiny mláďat měkké a světlé. Během několika dní však ztmavnou a ztvrdnou. Na světě jsou pouze dvě zahrady, kde se tato zvířata daří rozmnožovat, uvádí pražská zoo na webu.

V přírodě luskouni používají při získávání potravy silné drápy, jimiž rozhrabávají mraveniště a termitiště. Kořist pak vybírají lepkavým jazykem. V zoo denní krmná dávka pro jednoho luskouna obsahuje mimo jiné 100 gramů včelích larev, moučné červy, směs pro hmyzožravce, jablko, žloutek, zeminu a další přísady.

Foto: Petr Hamerník,  ZOO Praha
Autoři: Zdeňka Kuchyňová , ČTK
klíčové slovo: