Historie vykopaná rýčem

Podlaha z pálených dlaždic z románské baziliky sv. Vavřince

Pravěké osídlení, románské kostely i paláce, dílna na výrobu zlatých a stříbrných šperků a další artefakty přibližují důležitost bájného Vyšehradu. Devět nejvýznamnějších archeologických objevů si návštěvníci mohou prohlédnout přímo na místě poblíž Purkrabství na venkovní panelové výstavě.

Bazilika sv. Petra a Pavla na Vyšehradě | Foto: Štěpánka Budková,  Radio Prague International

Vyšehrad je veřejnosti znám především jako místo spjaté se starými českými pověstmi nebo jako park sloužící pro odpočinek příchozích uvnitř historické Prahy. Ve skutečnosti však tato skála nad Vltavou nabízí mnohem víc, ukrývá totiž pozůstatky významného centra středověkého českého státu založeného Přemyslovci – rodem nejstarších českých panovníků.

Systematický archeologický výzkum začal na Vyšehradě v roce 1924 | Foto: ARÚ AV ČR

To samozřejmě láká k archeologickým výzkumům. Ten na Vyšehradě provádějí archeologové soustředěně už sto let. Za tu dobu si připsali mnoho nálezů, devět nejdůležitějších nyní přibližuje panelová výstava Devět nejvýznamnějších archeologických objevů na Vyšehradě. Všechny pocházejí z jihozápadní části lokality, kde stála středověká akropole – vnitřní opevněné jádro hradu.

Autor výstavy Ladislav Varadzin | Foto: Klára Stejskalová,  Radio Prague International

„Cílem této výstavy je představit hlavní archeologické objevy učiněné na tomto místě a stručně poukázat, jak nám pomáhají porozumět jeho někdejší důležitosti. Zároveň jsou vyšehradské objevy významné i pro poznání evropských panovnických dvorů,“ říká autor výstavy Ladislav Varadzin z Archeologického ústavu AV ČR.

Výstava Devět nejvýznamnějších archeologických objevů na Vyšehradě  | Foto: Klára Stejskalová,  Radio Prague International

Středověká panovnická sídla

Jedna z variant,  jak mohl vypadat nejstarší kostel na Vyšehradě | Foto: ARÚ AV ČR

Na Vyšehradě se dochovaly pozůstatky tří fází středověkých panovnických sídel (nejen) s kostely, vždy na ploše téměř tří hektarů. Výstava představuje například nejstarší kostel, který měl na svou dobu velké rozměry (asi 300 m2), neobvyklý tvar a zřejmě plnil nějakou evangelizační úlohu.

Dílny na výrobu stříbra a zlatých šperků zase dokazují, že Přemyslovci měli přístup ke stříbrné rudě a výrobu drahých šperků pod přímou kontrolou, což jim pomáhalo formovat ekonomické i sociální vztahy.

Vyšehrad jako gotické sídlo Lucemburků  (1348–1420) | Foto: ARÚ AV ČR

Jeden z devíti objevů připomíná, že na místě ikonické katedrály sv. Petra a Pavla stála původně románská bazilika o délce 53 metrů, která už ve své době měla plnit významnou sakrální i reprezentační funkci.

Dětský hrob z pravěku i románské sarkofágy

Archeologický výzkum v roce 2019 | Foto: ARÚ AV ČR

Vyšehrad ale osídlili lidé už dávno před Přemyslovci – archeologové našli základy chat a dalších objektů z doby před zhruba 5000 lety (3800–2700 př. Kr.). Objevili také hrob tří- až čtyřletého dítěte. Pak ale bylo pravděpodobně celé místo až do roku 950 p. Kr. neosídlené.

Jako pohřebiště si Vyšehrad vybrali nakonec i někteří Přemyslovci, jak dokazuje další z top devítky nálezů – románské sarkofágy. Známé jsou dva, které potvrzují pohřbívání panovníků mimo Pražský hrad.

Jeden z románských sarkofágů nalezený v kapitulním chrámu | Foto: ARÚ AV ČR

„Kromě historického významu pro Českou republiku funguje Vyšehrad jako laboratoř pro testování mocenských znaků v archeologii. Jedná se o důležité artefakty, které dokládají přítomnost elit a jak se tyto elity v dané době a na daném místě projevovaly,“ vysvětluje Ladislav Varadzin.

Venkovní panelová výstava vznikla ve spolupráci s Národní kulturní památkou Vyšehrad u příležitosti výročí systematických archeologických vykopávek na Vyšehradě zahájených v roce 1924. Je přístupná volně od 13. září do 4. října 2024 v blízkosti Purkrabství.

Výstava Devět nejvýznamnějších archeologických objevů na Vyšehradě  | Foto: Klára Stejskalová,  Radio Prague International

Nová vstupní expozice s umělou inteligencí

Návštěvníci se zároveň můžou těšit na novou výstavu přímo v prostorách Vyšehradu. Národní kulturní památka Vyšehrad plánuje celkovou rekonstrukci expozice mapující historické podoby Vyšehradu.

Stavebně-historická část expozice v prostoru Gotického sklepa | Foto: ARÚ AV ČR

„Archeologické památky na Vyšehradě jsou veřejnosti zatím vcelku skryté. Proto se je snažíme prezentovat, ať už v rámci komentovaných prohlídek nebo nového informačního systému a digitálního audioprůvodce. Nová stálá expozice, na které s Ladislavem Varadzinem od začátku spolupracujeme, bude pomyslným vyvrcholením našeho úsilí připomenout mimořádný význam středověkého Vyšehradu,“ popisuje Petr Kučera, ředitel Národní kulturní památky Vyšehrad.

Vizualizace nové expozice v klenutém prostoru tzv. Gotického sklepa,  ve skutečnosti skladiště střelného prachu | Foto: ARÚ AV ČR

V prostoru Gotického sklepa bude umístěna stavebněhistorická část expozice, která bude založená na fyzických modelech Vyšehradu z několika časových období. Prostor Prachárny se bude věnovat fenoménu legend jako nástroje k formování společnosti. Předpokládá se využití umělé inteligence, která by měla komunikovat s návštěvníky. Cílem expozice je oživit prostor bývalého královského okrsku, a proto pracuje s fragmenty zdejších palácových staveb. První návštěvníky by měla přivítat pravděpodobně v roce 2026.

Vyšehrad v roce 1905 | Foto: e-Sbírky,  Národní muzeum,  CC BY-NC-ND 4.0 DEED
14
50.064512007399436
14.41775085659043
default
50.064512007399436
14.41775085659043
Zdroj: Archeologický ústav AV ČR
klíčová slova:
spustit audio

Související