Festival outdoorových filmů vyhrál snímek K2 vlastní cestou

Hlavní cenu 18. ročníku Mezinárodního festivalu outdoorových filmů získal snímek K2 vlastní cestou režisérky Jany Počtové. Dokumentární film vypráví o horolezkyni Kláře Kolouchové, která jako první Češka a dvacátá žena na světě dosáhla vrcholu K2 v pákistánském pohoří Karákoram. Do letošního ročníku festivalu se přihlásilo 1365 filmů, do soutěže bylo zařazeno 63 filmů z 24 zemí.

V celovečerním dokumentu K2 vladní cestou uvidí diváci kromě samotného výstupu přípravy na něj, které Kolouchové zabraly rok. Film zachycuje také skutečnost, že Kolouchová musela kvůli expedici na dva měsíce opustit manžela a své dvě děti. Natáčecí tým se s Kolouchovou dostal až do základního tábora ve výšce 5000 metrů nad mořem a zachytil cestu expedice a překážky, kterým musela čelit. Ve filmu uvidí diváci i autentické záběry z výstupu na vrchol, které natáčela horolezkyně sama.

V kategorii dobrodružných a extrémních sportovních filmů vyhrál snímek The Endless Chain kanadského režiséra Benjamina Jordana zachycující túru s paraglidem napříč kanadskými Skalnatými horami. Za nejlepší horský a horolezecký snímek získal ocenění film Boys 1970, ve kterém režisér Tomáš Galásek přibližuje příběhy českých horolezců a jejich expedice v Peru z roku 1970, na které jejích 14 členů zahynulo při zemětřesení pod Huascaránem. Zbývající patnáctý zemřel po pádu o dva týdny dříve. Ve filmu se prolínají linie současné a minulé expedice.