TADY VARY – mezinárodní filmový festival letos v jiné podobě

Foto: ČTK / Slavomír Kubeš

Začátek prázdnin je každoročně pro Karlovy Vary jedním z vrcholů letní sezóny. Probíhá tam totiž Mezinárodní filmový festival a do lázeňského města míří umělci i filmoví fanoušci. Letos je kvůli koronaviru situace jiná. 55. ročník se sice konat nebude, ale organizátoři připravili alternativní program Tady Vary.

Jalda,  noc odpuštění,  foto: Film Servis Festival Karlovy Vary

Od pátku 3. července promítají výběr šestnácti filmů malé i velké kinosály po celé republice, od Karlovarského až po Moravskoslezský kraj. „Když vy nemůžete přijet k nám do Varů, přijedeme my k vám do kina,“řekl umělecký ředitel karlovarského festivalu Karel Och.

Každý z vybraných filmů má pouze jedno exkluzívní představení, které proběhne ve všech zúčastněných kinech ve stejný okamžik. Diváci se mohou těšit na různé žánry, od klasických dramat přes alternativnější filmy až po dokumenty. Mezi ty nejlákavější patří podle filmových recenzentů například italsko-švýcarský snímek Zlovolné historky z předměstí, polsko-francouzský film Kubrick o Kubrickovi nebo vítěz amerického festivalu Sundance Jalda, noc odpuštění, který se odehrává během íránského svátku Jalda.

V přehlídce má své zastoupení i česko-slovenská kinematografie. Jde o filmovou novinku Meky. Snímek natočil dokumentarista Šimon Šafránek a mapuje v něm život a kariéru zpěváka a skladatele Miroslava Žbirky.

Ve festivalovém duchu

Karel Och,  foto: Eva Turečková

Samotná představení jsou koncipována ve festivalovém duchu. Budou doplněna úvody přenášenými do sálů a vstupy autorů filmů prostřednictvím komunikačních kanálů. Vybraná místa navštíví zástupci karlovarského týmu osobně, aby divákům představili uváděné tituly, podobně jako tomu bývá přímo na festivalu v Karlových Varech.

Například v úterý 7. července po uvedení filmu Zlovolné historky z předměstí bude umělecký ředitel MFF KV Karel Och zpovídat z kina Světozor na dálku jeho režiséry Fabia a Damiana D’Innocenzovi, ve středu pak po světové premiéře hudebního dokumentu Meky budou debatovat z kina Světozor režisér Šimon Šafránek a zpěvák a hudebník Miroslav Žbirka. Obě besedy budou živě přenášeny do všech kin přehlídky.

Jiří Bartoška,  foto: Khalil Baalbaki,  archiv ČRo

„Chceme, aby přehlídka TADY VARY ve vašem kině přinesla divákům víc, než jen běžné filmové představení. Je to náš vzkaz všem festivalovým návštěvníkům, že na ně nezapomínáme a že se těšíme na setkání při dalším festivalovém ročníku,“řekl prezident filmového festivalu Jiří Bartoška.

Podzimní festival

Potvrdil také, že 18. - 21. listopadu se v Karlových Varech uskuteční 54 ½ ročník festivalu. „Přehlídka Tady Vary je bezprostřední reakcí na situaci, kdy jsme chtěli zajímavé filmy z našeho výběru přivést za diváky. Ale víme, že klíčovou hodnotou festivalu je atmosféra setkávání a sdílení zážitku,“ odůvodnil Bartoška čtyřdenní podzimní akci s třicítkou nesoutěžních filmů.

Speciální přehlídka se sice uskuteční v netradičním podzimním termínu, ale s obvyklou festivalovou atmosférou, na kterou jsou hosté a návštěvníci zvyklí. Chceme nabídnout to, co mají diváci na festivalu rádi a proč se do Karlových Varů opakovaně vracejí