Festival dokumentárních filmů v Jihlavě letos poprvé uvádí i rozhlasový dokument

Z filmu Generace singles

Mezinárodní festival dokumentárních filmů v Jihlavě pokračuje třetím dnem. Naši zpravodajové Michal Bureš a Dan Burda informují nejen o jeho programu, ale i o prezentaci rozhlasových dokumentů, které se na tomto festivalu objevují poprvé.

Z filmového dokumentu Generace Singles
/ukázka z filmového dokumentu Generace Singles režisérky Jany Počtové/

/Burda/ Promítal se včera večer v jihlavském Domě kultury a my informací o něm otevíráme třetí Festivalové minuty z Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů. Vítejte!

/Bureš/ Z osmdesáti singles, tedy lidí nežijících ve stálém partnerském svazku, režisérka vybrala šestici - tři muže (bankovního poradce, uměleckého kováře a hudebníka) a tři ženy (ekonomku, mikrobioložku a makléřku). V průběhu času Jana Počtová sledovala jejich názory a postřehy.

Jana Počtová
"Já ráda dělám věci, které se dotýkají i mého života,. A tento film vychází z mého života. Já jsem dlouho žila sama a řešila jsem to nejenom pracovně, ale i osobně. To byly pro mne zásadní tři roky, kdy má člověk možnost se tak intenzívně věnovat něčemu, co i sám žije."

/Burda/ A teď se zaměřme na dnešní festivalový program. Zve ředitel Marek Hovorka...

"Rád bych vás pozval na odpolední a podvečerní premiéry. Jednou je film režiséra Karla Vachka Tmář a jeho rod, aneb slzavé Údolí pyramid. Druhou je film režiséra Látala, který se jmenuje Paroubkové a je o mediálním obrazu Paroubka. Ten se projekce rovněž zúčastní, čehož si vážíme a jsme zvědaví, jakým způsobem bude reagovat na tento film. Další zajímavou projekcí je Rok života režiséra Jana Gogoly o lídrovi kapely Katapult Oldřichu Říhovi."

Z radiodokumentu Nebe plné dýmu,  pamětníci Josef Doležal a Jaroslav Kněz,  foto: Miloš Doležal
/Bureš/ Tak na pana Paroubka se, Dane, půjdeme určitě podívat, co říkáš? Věřím, že opravdu přijede a film náležitě ocení.

/Burda/ Ještě předtím se ale vydáme do sálu nově opraveného kina DIOD, kde začaly třídenní poslechové semináře rozhlasových dokumentů. Dnešek patří básníkovi a dokumentaristovi Miloši Doležalovi, jehož práce znají především posluchači Vltavy. „Nebe plné dýmu" - tak zní název jeho dokumentu vyprávějícího svědectvími pamětníků o vyhlazení obce Ležáky.

/Bureš/ Zítřejší dopolední program připravuje pedagožka Filozofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci - dokumentaristka Andrea Hanáčková...

"Ten seminář nabídne jednoduché inspirace, jako třeba tu, že rozhlasový scénárista použije postupy filmového scénáře, nebo že se v rozhlasovém pořadu pojednává o televizní reality show. Nabídne ale i ukázky toho, jak se dnes dělají třeba slide show a tak dále."

/Burda/ Z rozhovorů s návštěvníky festivalu jsme nabyli neochvějného pocitu, že povědomí o tom, že Český rozhlas natáčí dokumenty, je nevelké. Někteří z dotázaných uváděli, že nějaký dokument snad kdysi slyšeli...

V Jihlavě shořel stan,  v němž se měla konat část programu festivalu filmových dokumentů,  foto: ČTK
/Bureš/ ... jiní jen překvapeně pootevírali ústa řkouce, že je to fajn, že něco takového rozhlas dělá a že se do kina DIOD určitě zajdou podívat.

/Burda/ My, co rozhlas a rozhlasové dokumenty posloucháme pravidelně, víme, že je týden co týden naladíme ve středu od jednadvaceti čtyřiceti pěti ve vysílání Českého rozhlasu 3-Vltava...

/Bureš/ ... a v neděli od dvaadvaceti nula pěti na Dvojce Českého rozhlasu. A pokud vám to nevychází, najdete dokumenty také v iRadiu na přání, kde se je můžete poslechnout, kdy je vám libo.

/Burda/ Jinak - festivalový stan už dohořel. Akce, které se v něm měly konat, organizátoři přesunuli do náhradních prostor, pršet přestalo a začali prodávat svařák.

/Bureš/ Přijeďte, zítra je volno.