Ji.hlava po dvacáté

0:00
/
0:00

Mezinárodní festival dokumentárních filmů Ji.hlava slaví. Jaký bude letošní jubilejní ročník?

Festival dokumentárních filmů Ji.hlava patří k respektovaným kulturním událostem. Už dvacet let přináší nejen dokumentární filmy, ale také besedy, výstavy nebo workshopy. Letošní jubilejní ročník opět uvede novinky, ale ohlédne se i do minulosti, říká ředitel festivalu Marek Hovorka:

"Snažili jsme se lehounce ohlédnout zpátky. Pro návštěvníky festivalu i ty, kteří Jihlavou třeba jen procházejí, jsme připravili speciální výstavu, která mapuje dvacet uplynulých let i to, jak k festivalu a dokumentárnímu filmu přistupujeme. Pro samotný festivalový program jsme připravili sekci Jihlavský manifest, která vybírá z každého uplynulého ročníku jeden film. Je to pohled na současnou podobu českého i světového dokumentárního filmu."

'Zákon Helena',  foto: Festival dokumentárních filmů Ji.hlava
Program festivalu otevře 25. října film Petry Nesvačilové Zákon Helena.

"Můj film Zákon Helena je film o podsvětí. O lidech, kteří z podsvětí pocházejí. Jsou to gangsteři tzv. Berdychova gangu. Celý film je o dobru a zlu, o tom, jak to v podsvětí funguje, a že podsvětí je všude kolem nás. Celý ten film rámuje Helena Kahnová, což je policistka, která tzv. Berdychův gang se svým kolegou Tomášem Gregorem odhalila. Je to její příběh. Film popisuje, že podsvětí je opravdu všude."

Zaostřeno na Turecko

'Ženská domobrana',  foto: Festival dokumentárních filmů Ji.hlava
Filmy se na festivalu představí v několika programových sekcích. Diváci tak mohou navštívit třeba soutěžní sekci První světla, ve které uvidí první velké filmy začínajících dokumentaristů, nebo sekci Mezi moři, která představí filmy ze zemí střední a východní Evropy. Festival se také letos speciálně zaměří na Turecko.

"Přišlo nám zajímavé podívat se na to, jak dokumentární filmy reflektují vnitřní proměnu této země. Turecko prochází napětím a pnutím, jestli má více směřovat na východ nebo na západ, jestli se má více identifikovat s islámem nebo být spíše sekulární zemí. Je to země, která leží v třeskuté oblasti. Hraničí s Irákem, má na dohled Islámský stát a zároveň je zemí NATO. Zajímalo nás, jak lze tyto aspekty uchopit skrze dokumentární film, protože není tak snadné se tam svobodně vyjádřit ke všem věcem, které v té zemi probíhají."

'Normální autistický film',  foto: Festival dokumentárních filmů Ji.hlava
Mezi dokumentárními filmy nechybějí ani ty tuzemské. 13 z nich uvede sekce Česká radost. Kromě zmíněného Zákona Helena, se bude promítat třeba také film z cyklu Český žurnál, Krtek a Lao-c', který se zaměřil na návštěvu čínského prezidenta v Praze a události s ní spojené, nebo Normální autistický film, který přiblíží svět dětí a dospívajících s Aspergerovým syndromem.

Mezinárodní festival dokumentárních filmů skončí v Jihlavě 30. října. Jeho ozvěny pak uvidí lidé také v dalších českých i evropských městech.