Jihlava bude opět hostit festival autorského dokumentu

Jihlava i letos hostí největší festival autorského dokumentu ve střední a východní Evropě. Diváci na něm uvidí současnost pohledem stovek autorů z nejrůznějších částí světa. Sloganem letošního ročníku je rekonstrukce reality a nabídne více než 200 filmů i přítomnost mnoha tvůrců.

13. ročník, který začíná 27. října, přinese na plátna jihlavských kin dokumenty smutné i veselé. Jejich hrdiny jsou holandští gangsteři, iránští emigranti, američtí byznysmeni, ale i japonští milovníci hmyzu nebo čeští cyklisté. Soutěžit se bude ve 4 sekcích a to o nejlepší český, nejlepší světový, východoevropský a experimentální dokumentární film. Jak uvedl ředitel festivalu Marek Hovorka, řada filmů se objeví mimo soutěž.

"Osobně mám velkou radost, že další film Michaela Moora O kapitalismu s láskou uvedeme v české premiéře a to ani ne dva měsíce po jeho světové premiéře na festivalu v Benátkách. Zde vzbudil velký rozruch, jsme zvědaví, co to udělá s českými diváky. Kdo si bude chtít spíše vydechnout od krizových témat, toho bych pozval třeba na film Maradona by Kusturica režiséra Emira Kusturici, který natáčí velmi originální a intimní portrét slavného argentinského fotbalisty a nebo třeba na nový film o režiséru Vojtěchu Jasném, který festival slavnostně zahájí."

Českých dokumentů soutěží 12 a vítězný režisér získá 100 tisíc korun. Ředitel festivalu Marek Hovorka upozornil na některé zajímavé filmy.

Auto*Mat
"Nedávno vstoupil do kin film Martina Marečka Auto*Mat a v tuto chvíli je se svým autorem na festivalu v japonské Jamagatě. Máme z toho velkou radost, protože programová ředitelka tohoto festivalu loni Jihlavu navštívila a letos se poprvé český dokument dostal do hlavní festivalové soutěže. Experimentální filmaře jistě zaujme film Jan Hus Miroslava Bambuška, což je takový pokus o portrét Jana Husa ovšem konfrontovaného s dějinami 20. století."

Jan Hus - mše za tři mrtvé muže
Mezinárodní festival nabídne také ojedinělý česko-německý projekt, jehož cílem je pomoc krátkým dokumentům, které by jinak neměly šanci vzniknout. Z více než 130 přijatých námětů byli vybráni tři němečtí a dva čeští režiséři, jedním z nich je Jan Gogola, který představil svůj film Mám ráda nudný život.

"Na Zbraslavi žije paní Němcová, která si pět let píše deník a píše si ho v domě, kde jsme před deseti lety natočili film Deník babičky Němcové nebo-li film podle deníku její tchyně. Rozhodnutí natočit film vyplynulo z toho, že jsem v průběhu čtení toho deníku zjistil, že ho nepíše jedna žena, ale je to festival metamorfózy, kdy se proměňuje s tím, jak různým způsobem vnímá svět."

Jak se vaří dějiny,  foto: Aerofilms
Jihlavský festival se snaží vždy přijít s něčím novým, ať už to jsou poroty nebo uvádění filmů. Letos nabídne netradiční promítání, dodal ředitel festival Marek Hovorka.

"V osmi jihlavských domácnostech budou promítnuty různé české i zahraniční dokumentární filmy. Každý den bude v programu jen čas a titul. Diváci, kteří budou chtít jít na konkrétní film, pošlou SMS: Rád bych šel třeba na film režiséra Petra Kerekese Jak se vaří dějiny. Pro nás je důležité, aby i autoři byli osobně přítomni a Peter Kerekes vzhledem k tomu, že jeho film sleduje vojenské kuchyně v průběhu válečných konfliktů ve 20. století, tak v průběhu filmu sám uvaří a divákům nabídne oběd."