Letošní festival dokumentárního filmu Ji.hlava je on-line a o týden delší

Foto: Ji.hlava 2020

Už 24. ročník Mezinárodního festivalu dokumentárního filmu Ji.hlava je letos kvůli epidemii pouze virtuální, jak říkají organizátoři - v „digitálním asylu". Nebude ale o nic ochuzen. Naopak, nabízí více než 270 filmů, desítky premiér, debaty s filmaři, kurátory i kritiky, diskuse Inspiračního fóra, koncerty i program pro děti. A akce je také o týden delší, potrvá až do 8. listopadu

Marek Hovorka,  foto: Milan Kopecký,  Český rozhlas

Aby do online prostředí přenesli festivalový život a energii, chtějí organizátoři každý den streamovat z ji.hlavského Majáku. "Budeme upozorňovat na zajímavé filmy a diskuse, zvát filmaře, aby mluvili o své práci. Budeme se snažit do dnešních dnů těžce zasažených pandemií vnést jiná než koronavirová témata a pozitivní energii plynoucí ze vzájemné inspirace," uvedl ředitel festivalu Marek Hovorka.

Organizátoři pro diváky, kteří si zakoupí akreditaci, zveřejní každý den v devět a v sedmnáct hodin část filmového programu. "Kdokoliv, kdo zaplatí akreditaci za 350 korun, si může udělat jen hezký večer s jedním dvěma filmy, anebo prozkoumat všech 270 snímků, které opravdu představují to nejzajímavější z českého i zahraničního dokumentu," dodal.

'Ai Weiwei: Never Sorry',  foto: Ji.hlava 2020

Přestože organizátoři nezamýšleli uvádět filmy přímo o koronaviru, na programu je několik snímků, které se tímto tématem nechaly buď inspirovat, nebo přímo jsou jím zásadně ovlivněny.

"Například snímek čínského umělce, filmaře Aj Wej-weje, který natočil snímek Coronation. Ten je vlastně zprávou o tom, jak prvních několik měsíců probíhal život přímo ve Wu-chanu. Aj Wej-wej přináší perspektivu obyčejných lidí, kteří se ve Wu-chanu museli vypořádat se stejnou epidemii, jakou teď procházíme my," popsal Českému rozhlasu Hovorka. Covidu-19 se věnuje také například španělský snímek Mezivládí režisérské dvojice Fernando Gómez-Luna a César Souto Vilanova.

Milan Kundera,  foto: Youtube / ina.fr 1984

V sekci Work in Progress, která každoročně představuje výjimečné filmy ve stádiu vzniku, bude například uveden snímek Miloslava Šmídmajera Milan Kundera - od Žertu k Bezvýznamnosti. Chybět na festivalu nebude ani předávání cen nejlepších dokumentárních filmů. A fanoušci festivalu nepřijdou ani o diskuse se zajímavými hosty v rámci Inspiračního fóra.

Helena Bezděk Fraňková, ředitelka Státního fondu kinematografie řekla, že současná situace si vyžaduje spoustu změn a odlišný přístup. "Obecně bude velmi záležet, a to se netýká jen festivalů, zda dokážeme všichni společně udržet český filmový průmysl při životě. A nejen naživu, ale také konkurenceschopný do dalších let," zdůraznila.