Mezinárodní festival dokumentárních filmů Jihlava skončil

Foto: MFDF Jihlava

Filmy odvysílány, ceny rozdány. V Jihlavě skončil 16. ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů. Přijely na něj tisíce diváků z Česka i ze zahraničí - a odjeli spokojeni. Vždyť i podle předních režisérů jde o nejlepší festival dokumentu na světě.

Lukáš Kokeš přebírá cenu za nejlepší snímek v kategorii Česká radost,  foto: MFDF Jihlava
Na festivalu v Jihlavě bylo letos filmů jako hub - přesně 177 ze 46 zemí. Festival proto skončil, stejně jako začal, v hlubokém lese. V lese, kde jsou jeleni v říji, rostou houby a myslivci rozdávají slivovici. Dostali ji proto i filmaři, jejichž snímky byly oceněny.

Bouřlivý potlesk sklidil nejlepší snímek v očekávané kategorii Česká radost. Stal se jím dokument Pevnost Kláry Tasovské a Lukáše Kokeše.

"Film je takovou studií neexistujícího státu, ten stát se jmenuje Podněsterská moldavská republika. Motivem, proč ten film natočit, byla fascinace existencí tohodle státu a toho, že ani my, ani třeba lidé v našem okolí vůbec o té republice nic nevěděli."

Vojtěch Jasný,  foto: MFDF Jihlava
Zdaleka největší potlesk ale sklidil malý muž s velkým filmovým srdcem - režisér Vojtěch Jasný, kterému táhne na devadesát, ale je stále fit, dostal v Jihlavě cenu za přínos světové kinematografii.

"Mám velikou radost, to je všechno. Mám rád ten festival a budu se vracet, dokud žiju."

Režisér Jasný, žijící v New Yorku, považuje mezinárodní festival dokumentárních filmů v Jihlavě za nejlepší na světě. Bude tedy nejlepší i 17. ročník. Ptáme se ředitele Marka Hovorky:

"To opravdu dneska nikdo neví. Víme, že uděláme vše proto, aby i program v roce 2013 byl tak bohatý a vytříbený, jako byl ten letošní."

Autor: Daniel Burda
klíčové slovo:
spustit audio