Festival propaguje krátké filmy

kratkych_filmu_2010.jpg
0:00
/
0:00

Od středy do neděle se v hlavním městě koná mezinárodní Festival krátkých filmů Praha. Už pátým rokem se snaží přesvědčovat diváky, že délka filmu nesouvisí s jeho kvalitou a kratší film není o nic méně zajímavý než celovečerní.

Tzv. krátký film, který většinou netrvá déle než půl hodiny, má nejen v Česku složitou situaci - obtížně se dostává do distribuce. Dříve se mohl promítat jako předfilm v kinech, ale dnes ho nahradily reklamy. Jen výjimečně se objeví celovečerní film složený z několika kratších filmů.

V Česku se proto krátký film točí téměř výhradně na vysokých školách. Potvrzuje Radka Weiserová z dramaturgického týmu festivalu:

"Co se týká Čech, tak tady povětšinou je produkce krátkých filmů školní, to je pravda. Ale ve světě to není pravidlem. Uplatnění tu je složitější, filmy se distribucí do kin nedostávají. Ale jsou projekty, instituce a kinaři, kteří se o to snaží. Takže snad se můžeme těšit, že v budoucnu toho bude víc."

Režisér Jan Kounen
Na Festivalu krátkých filmů Praha se promítá například sekce První podání, která představuje krátkometrážní začátky slavných tvůrců. Vedle Krzysztofa Zanussiho a Park Chan-wooka bude k vidění i studentský film Marka Najbrta Vynález krásy. Program je ale rozdělen do více sekcí. Pořadatelé připravili přehledovou sekci českých filmů, představují národní kinematografie Španělska a Japonska, je tu i sekce formálních experimentů Labo. Retrospektiva letos patřila Janu Kounenovi, Holanďanovi, jehož svérázné filmy z 90. let mísí černý humor s rozpustilou imaginací. A je tu samozřejmě hlavní soutěžní sekce.

Saharské písky
"Představuje 22 snímků z posledního roku a půl a jedná se vysloveně o mix nejrůznějších zemí a žánrů. Jsou to hrané filmy, jinak tam žádné omezení nebylo. Český zástupce je film Saharské písky režiséra Josefa Tuky, který je právě studentem pražské FAMU,"říká Weiserová.

V mezinárodní porotě usedla japonská producentka Keiko Takahašiová, americký režisér a scenárista Scott Sanders, islandský herec Tómas Lemarquis, filmový publicista Tomáš Baldýnský a režisérka Jitka Rudolfová.

"Kromě toho, že se ráda na ty filmy podívám, jsem přijala nabídku i proto, že mě zajímá to prostředí, jak to vlastně na festivalech probíhá. Protože většinou to člověk pozná jen z té druhé strany,"

říká Rudolfová, která na sebe v uplynulém roce upozornila celovečerním debutem Zoufalci.

"Na krátkém filmu je důležité, aby člověk do té malé formy dokázal vměstnant to, co jindy vidíte v celovečerních, dlouhometrážních filmech."

Radka Weiserová o krátkém filmu také říká:

"Zajímavý je určitě i proto, že může fungovat jako startovací platforma k přípravě celovečerních snímků, je to taková tréninková plocha. Spousta z těch filmů, které je možné na festivalu vidět, jsou skutečně velké filmové práce, jenom jsou kratší."

Vítězné snímky 5. ročníku budou vyhlášeny v sobotu večer.