Fiala: ČR bude nejpozději od 2025 nezávislá na ropovodu Družba, TAL se rozšíří

Česká republika bude moci být nejpozději od roku 2025 úplně nezávislá na ruském ropovodu Družba. Nejvyšší orgán konsorcia TAL dnes při zasedání v Rakousku schválil projekt rozšíření Transalpinského ropovodu (TAL). Na tiskové konferenci po dnešním jednání vlády to řekl premiér Petr Fiala (ODS).

Úprava ropovodu umožní podle Fialy navýšení dodávek ropy na požadovaných sedm až osm milionů tun ročně. Náklady na technické úpravy, které toto umožní, jsou odhadovány na 1,2 až 1,6 miliardy korun. "Tyto úpravy budou realizovány zhruba do dvou let," řekl Fiala.

Ropovod TAL vede z italského Terstu do Německa a Rakouska. ČR je na něj napojená přes produktovod IKL, který začíná v bavorském Vohburgu an der Donau, kde se napojuje na Transalpinský ropovod. Ten je napájen ropou, kterou do přístavu v Terstu přivážejí tankery z celého světa.

Ke schválení projektu bylo nutné získat souhlas všech devíti spoluvlastníků konsorcia TAL. Pětiprocentní podíl má česká společnost Mero, dalšími spolumajiteli jsou například firmy OMV, Shell, Rosněfť, ENI nebo C-Blue.