Fiala se na okraj klimatického summitu v Egyptě setká s prezidentem Sísím

Premiér Petr Fiala (ODS) se příští týden v egyptském letovisku Šarm aš-Šajch zúčastní začátku klimatické konference OSN, v programu třídenní cesty má i bilaterální jednání s prezidentem Abdalem Fattáhem Sísím či setkání s českými vojáky. Příslušníci českého kontingentu mise MFO (Multinational Force and Observers) mají na základně nedaleko od Šarm aš-Šajchu za úkol dohlížet na dodržování bezpečnostních podmínek mírové dohody mezi Egyptem a Izraelem.

V rámci summitu premiér vystoupí na plenárním zasedání s projevem, zúčastní se kulatého stolu k hospodaření s vodou a otevře panelovou diskusi o podpoře vzdělávání v oblasti klimatických změn, informovala dnes ČTK Strakova akademie. Experti budou o opatřeních souvisejících se změnou klimatu jednat v egyptském letovisku dva týdny do 18. listopadu. Ústředním bodem má být posouzení praktického uskutečnění odklonu od používání uhlí, jak bylo ujednáno na loňském klimatickém summitu ve Skotsku.

Konference se zúčastní zástupci 195 států i Evropské unie. Účast příští týden přislíbili například americký prezident Joe Biden a po váhání způsobeném debatami o britském rozpočtu i nový britský premiér Rishi Sunak.