‘Ani po tak těžkém osudu nezanevřela na české země‘. Fiala na setkání s krajany v USA vyznamenal dceru Milady Horákové

Petr Fiala na setkání s představiteli české komunity na velvyslanectví ve Washingtonu

„V zahraničí se vždycky snažím najít aspoň chvíli na setkání s krajany. Ve Spojených státech je největší česká komunita na světě,“ uvedl premiér Petr Fiala po svém setkání s představiteli české komunity na velvyslanectví ve Washingtonu. Zamířil za nimi hned ze své schůzky s americkým prezidentem Joem Bidenem v Bílém domě.

K českým kořenům či identitě se ve Spojených státech ve sčítání lidu z roku 2020 hlásilo na 1,3 milionu lidí. Dalších 300 tisíc uvádí původ československý. Fiala v úvodu setkání řekl, že krajanská komunita se skládá z lidí s různými historickými osudy.

„Jsou tu nejen ti, kteří utíkali z politických důvodů za svobodou, ale jsou tu i nové generace lidí, kteří v USA vidí příležitost pro rozvíjení kariéry,“ uvedl Petr Fiala na ambasádě ve Washingtonu.

Česko si podle něj váží obou druhů krajanů, kteří i přes snahu integrovat se do nové společnosti nezapomínají na české kořeny.

Mezi řadou hostů nechyběla ani jednadevadesátiletá Jana Kánská, dcera Milady Horákové - političky, kterou popravil v roce 1950 v tehdejším Československu komunistický režim. Do USA emigrovala v roce 1968, aby se tam opět setkala se svým otcem, který v 50. letech před komunisty utekl.

Korespondenční volba je nutnost

Za podporu demokracie a česko-amerických vztahů premiér Janě Kánské udělil medaili Karla Kramáře.

„Ani po tak těžkém osudu, kterým jste prošla, po tom všem, co se stalo vaší rodině v komunistickém Československu, jste nezanevřela na české země. Naopak. Byla jste nesmírně aktivní, pomáhala jste a dodnes jste jednou z protagonistek česko-amerických vztahů. Nesmírně si toho vážím a děkuji,“ řekl v proslovu premiér Fiala.

Petr Fiala předal medaili Karla Kramáře Janě Kánské,  dceři Milady Horákové | Foto: Kateřina Šulová,  ČTK

Pamětní medaile Karla Kramáře je pojmenována po prvním československém předsedovi vlády a je nejvyšším oceněním, které uděluje premiér. Vznikla v roce 2008 při příležitosti 90. výročí vzniku první československé vlády.

Jana Kánská podotkla, že ocenění vnímá tak, že je především pro její matku. O aktuální dění v Česku se podle svých slov stále živě zajímá. Při té příležitosti žádala Fialu, aby  prosadil uzákonění korespondenční volby.

„Je to nutnost nejen politická, ale i sociální. Protože když je někdo český občan a je na zkušené v cizí zemi, má právo se vyjádřit,“ poznamenala.

Z velvyslanectví poté premiér Fiala zamířil na zápas hokejové ligy NHL mezi týmy Washington Capitols a Boston Bruins, v jejichž dresu nastupuje trojice Čechů – David Pastrňák, Pavel Zacha a Jakub Lauko. Druhý den v USA věnuje český premiér projevu v Hudsonově institutu, jednání v Kongresu Spojených států amerických a ve Washingtonu také uctí památku Václava Havla a Tomáše Garrigua Masaryka.