Volby v USA ukázaly slabiny hlasování na dálku, domnívají se někteří čeští politici

Foto: ČTK / AP Photo / Ted S. Warren

Blahopřání a očekávání další spolupráce adresovali Joeu Bidenovi čeští politici. Podle některých však volba prezidenta USA ukázala slabiny hlasování na dálku.

Joe Biden,  foto: ČTK / AP Photo / Andrew Harnik

Právě korespondenční hlasy zřejmě přinesly zvrat a vítězství Bidena. Podle předsedy hnutí SPD Tomia Okamury není například při korespondenčním hlasování možné zjistit, kdo volební lístek poslal a z některých adres jich může přijít i víc, řekl v televizi Prima.

"V ČR by bylo nepřijatelné, aby třeba v jednom kraji byly spočítány hlasy, a ve druhém kraji se počítaly ještě několik dní. To jsou neuvěřitelné věci, aby probíhala tzv. korespondenční volba způsobem, že není ani možné identifikovat toho, kdo hlas zasílá. To jsou věci, které jsme viděli v přímém přenosu a je to obrovské varování před tím, abychom v ČR zaváděli korespondenční volbu."

Radek Vondráček,  foto: Sejm RP,  Flickr,  CC BY 2.0

Také podle předsedy Poslanecké sněmovny Radka Vondráčka (ANO) není možné, aby se v Česku nakládalo s volebními hlasy podobně jako ve Spojených státech.

"U nás je to až nepřijatelné a nepředstavitelné, že by se takto mohlo hlasovat, ta míra ověření je skutečně nízká. Nemyslím si, že by tam došlo k systémovému selhání. Ale kdybychom měli jít po jednotlivých hlasech, tak určitě nebyly všechny v pořádku a platné, nebo některé byly vyřazeny a vyřazeny být neměly."

Přesto považuje Vondráček výsledky amerických prezidentských voleb za dostatečně průkazné. V USA stále nejsou zpracované všechny odevzdané hlasy, tento proces ale i v minulých volbách pokračoval dlouho po ohlášení vítěze.

Mladí Češi v zahraničí považují hlasování na dálku za normální věc

Jiří Krátký,  foto: Ondřej Tomšů

Je otázka, nakolik americké volby ovlivní rozhodování českých politiků o korespondenčních volbách, po kterých volají Češi v zahraničí řadu let. Jak uvedl vládní zmocněnec pro krajanské záležitosti Jiří Krátký, většina států Evropy tuto možnost nabízí. Tlak na korespondenční volby cítí nejen od starších krajanů, ale i od mladé generace.

"Já cítím tlak z obou stran, ale každá ho zdůvodňuje jinými argumenty. Ze strany starší generace je to volání po určité historické spravedlnosti. Tato skupina byla pro svou emigraci ze společnosti z politických důvodů vyčleněna. U mladé generace je ten tlak právě z důvodů úplné přirozenosti. Mladá generace tuto možnost chápe jako absolutně normální věc, která patří k životu mladého člověka s tím, že dočasně žije v zahraničí, má možnost flexibilním dynamickým způsobem vykonávat svá práva, přístup k demokracii stejně, jako kdyby žil v České republice."

Hamáček: Pro zavedení korespondenční volby není ve Sněmovně dost hlasů

Jan Hamáček,  foto: Michaela Danelová,  archiv ČRo

Po zavedení korespondenční volby volala s poukazem na koronavirovou epidemii část české politické scény před říjnovými volbami do krajských zastupitelstev a části Senátu. Podle ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) na její zavedení v nynější sestavě Sněmovny není dost hlasů.

V USA existuje možnost volit na dálku už mnoho desetiletí a i v roce 2016 ji využily desítky milionů Američanů. Ani letos, kdy byl součet odevzdaných korespondenčních hlasů ještě vyšší, zatím v souvislosti s tímto procesem nebyly zdokumentovány žádné případy rozsáhlých podvodů.

Politici očekávají od Bidena hledání obchodní dohody s Evropou

A co čekají politici od Joea Bidena? Ministr zahraničí Tomáš Petříček z ČSSD čeká, že jeho nástup ulehčí jednání o některých tématech, na kterých se Evropa s Trumpovou administrativou neshodla.

"Lze očekávat, že bude usilovat o hledání obchodní dohody s Evropou, že se budeme moci bavit o tématech například klimatické změny."

Donald Trump,  foto: ČTK / AP Photo / Evan Vucci

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) na twitteru uvedl, je důležitým testem síly demokracie je, zda poražený dokáže přiznat porážku a důstojně předat úřad vítězi. Šéf ODS Petr Fiala mimo jiné dodal, že prezident Donald Trump prohrál sám se sebou. "Dokázal mobilizovat svoje voliče, ale i svoje odpůrce. Trumpova problematická osobnost negativně přebila úspěšnou konzervativní agendu a prokazatelné výsledky."

Podle ředitele zahraničního odboru Pražského hradu Rudolfa Jindráka se politika Joea Bidena bude vyznačovat hlavně snahou o dialog. Prezident Miloš Zeman už Bidena pozval na návštěvu země, podle Jindráka to uvedl v dopise s gratulací.

Rudolf Jindrák,  foto: archiv MZV ČR

"Je to priorita pro každou zahraniční politiku ČR komunikovat s americkým prezidentem, tak si myslím, že i prioritou české zahraniční politiky včetně prezidenta bude, nějakou vhodnou formou usilovat o to, aby americký prezident navštívil ČR, protože Donald Trump jak známo v ČR nebyl."

Politici očekávají, že se v USA bude v příštích týdnech odehrávat právní bitva. "Donald Trump zpochybňuje sčítání hlasů a mluví o podvodu, nic tomu ale nenasvědčuje. Korespondenční hlasy jsou platné a zcela legitimní, jen jejich sčítání trvá déle. Toto zpoždění vidíme především proto, že v některých státech Republikánská strana nastavila pravidla tak, aby distanční volbu znesnadnila," míní pirátský expert na zahraniční politiku Jan Lipavský.