Fiala: Země V4 se shodují, že Ukrajina potřebuje pomoc, liší se v její formě

Premiéři všech zemí Visegrádské skupiny (V4 - ČR, Slovensko, Polsko, Maďarsko) se shodují v tom, že ruská agrese proti Ukrajině je hrubým porušením mezinárodního práva a že Ukrajina potřebuje pomoc. Po jednání lídrů zemí V4 v Praze to dnes řekl premiér Petr Fiala (ODS). Jak dodal k válce na Ukrajině, nevěří v pacifistická řešení a tomu, že když se ustoupí agresorovi, dosáhne se dlouhodobého míru.

Země visegrádské čtyřky se podle předsedy české vlády liší v názorech na příčiny ruské agrese na Ukrajině i na formy pomoci, které jsou ochotny napadené zemi poskytovat. Česko a Polsko poskytují Ukrajině i vojenskou pomoc. Maďarsko a Slovensko tento postoj nesdílejí, ale jsou připraveny se podílet jinak - humanitárně či finančně, poznamenal Fiala.

Pro maďarskou bezpečnost je důležité, aby na východ od země byla entita, která bude mezi Maďarskem a Ruskem. I proto Ukrajině země pomáhá, řekl maďarský premiér Viktor Orbán. Potvrdil, že se V4 shoduje, že ruská agrese je porušením mezinárodního práva a že Ukrajina potřebuje pomoc.

Země V4 mohou alespoň částečně spolupracovat v pomoci Ukrajině, po dnešní diskusi by podpora pro napadenou zemi měla být jednoznačnější, míní polský premiér Donald Tusk. Předseda slovenské vlády Robert Fico řekl, že nevěří ve vojenské řešení konfliktu na Ukrajině. Naopak věří v okamžité zastavení palby a v mírové jednání, uvedl. Dodal, že uznává a respektuje nezávislost Ukrajiny. Ukrajina i Ruská federace ale podle něj potřebují bezpečnostní záruky.