Filip v BBC: KSČM bude žádat rezignaci premiéra Stanislava Grosse

Komunisté se sice pravděpodobně zdrží při hlasování o důvěře vládě, budou ale požadovat odchod premiéra Stanislava Grosse. V rozhovoru pro BBC to řekl první místopředseda strany Vojtěch Filip. Rozhodl o tom podle něj výkonný výbor strany. Poslanci KSČM, které ČTK oslovila, však uvedli, že výkonný výbor nepřijal ve čtvrtek žádné doporučení, které by se týkalo Stanislava Grosse. Výbor pouze doporučil postup při hlasování o nedůvěře.

"My udržujeme vládu, ve které většinu má sociální demokracie, a tak jak jsem slyšel předsedu naší strany (Miroslava Grebeníčka), tak v jeho vystoupení zazní apel na Stanislava Grosse, aby přesto on sám složil mandát předsedy vlády," uvedl Filip. Gross tak má dostat možnost, aby odstoupil a nebyl "potupně" odvolán.

Tímto krokem komunisté podle Filipa podporují výsledek voleb v roce 2002 a chtějí se sociální demokracií spolupracovat. Odmítají však spolupráci s Grossem, který podle KSČM nemá důvěru společnosti. Jestliže Gross neodstoupí zhruba do měsíce, budou komunisté hledat ve sněmovně podporu pro to, aby iniciovali hlasování o nedůvěře vládě, sdělil Filip v BBC. Zároveň připustil, že pokud nová Grossova vláda předloží v dubnu jednu z klíčových norem - zákon o majetkových přiznáních či zákon o střetu zájmů - spojí jeho projednávání s vyslovením důvěry vládě. Pokud zákon bude schválen, tlak komunistů na Grossovo odstoupení se zmírní.