Přehled tisku

Foto: Jacque Stengel / Stock.XCHNG
0:00
/
0:00

Revoluce ve zdravotnictví? Ale kdež, cožpak je připlácení za sádru nějakou novinkou? Každý druhý z nás si už za vylehčenou "sádru" připlácel, s očkováním je to podobné, píše autor Sloupku Lidových novin.

Ilustrační foto: Jacque Stengel,  Freeimages
Revoluce ve zdravotnictví? Ale kdež, cožpak je připlácení za sádru nějakou novinkou? Každý druhý z nás si už za vylehčenou "sádru" připlácel, s očkováním je to podobné, píše autor Sloupku Lidových novin. Nadstandardy, které slavnostně prvním lednem stát "zavádí", byly pro leckoho realitou již v minulosti, stejně jako platby u gynekologa či jiného nedostatkového specialisty. Sice neměly oporu v zákoně, ale to v praxi zpravidla nevadí, pokud podmínky oběma smluvním stranám vyhovují. Zatím jsou nadstandardy jen politickou legráckou, ale pokud ministr zdravotnictví Leoš Heger v sobě najde dost vytrvalosti a pragmatismu, možná na tom budeme za rok jinak. Rozhodně se nedá automaticky předpovídat, že lépe. Pokud zdravotní pojišťovny v nadcházejícím rove dostanou od plátců méně než si naplánovaly, bude hůř a mohli by začít vybírat i ti lékaři, kteří zatím o dlaňovku nestáli. Pokud by měla přijít skutečná revoluce, muselo by ministerstvo nastolit rovnováhu mezi pacienty, pojišťovnami, lékaři a státem. Zatím platí spíš zvykové právo, které se přizpůsobuje okolnostem, a legislativní proces vlaje v závěsu. Že je to stav dlouhodobě neudržitelný, vědí všichni, ale na řešení se neshodnou, uzavírá autor Sloupku Lidových novin.


Foto: Richard Dudley / Stock.XCHNG
Statistický uragán, který se řítí na naše obce a města, má vskutku poetický název: Pomocný analytický přehled. Přitom nikdo z vlády není schopen ozřejmit smysl nových výkazů, odkazů, tabulek, pedantických schválností, jdoucích do neuvěřitelných podrobností. Tím spíše by bylo vhodné zdusit pohromu v zárodku. Na rozdíl od té přírodní, tahle byrokratická bude sužovat radnice s železnou pravidelností, píše autor poznámky Mladé fronty Dnes a závěrem konstatuje: Jistě, v obecní tmě pod státním svícnem se děje leccos nekalého. Pak ale ještě více otevírejme radnice, přijímejme další zprůhledňující zákony. Například pravidlo jmenovitého hlasování radních. Ale hlavně musíme pustit do radnic Nejvyšší kontrolní úřad. Statistický hurikán nepravosti neodhalí. Jen pohřbí stopy pod horami čísel, uzavírá autor poznámky Mladé fronty Dnes.


Bohuslav Svoboda
Lidové noviny vyhlásily pomyslné vítěze i poražené uplynulých dvanácti měsíců. Vítězem roku 2011 je podle listu pražský primátor Bohuslav Svoboda za to, jak se v uplynulém roce zasadil o vylepšení zkorumpované pověsti pražského magistrátu. Z velké části právě díky němu prý vyšuměla přezdívka Mafiánské náměstí, která se v médiích pro sídlo pražské radnice v minulosti vžila. Na opačném konci žebříčku, tedy poraženým roku Lidové noviny prohlásily poslance a někdejšího šéfa sněmovního klubu ODS Petra Tluchoře. Ten doplatil na dubnovou zákulisní hru, během které se společně s poslankyní Kristýnou Kočí pokusil z vládních vyjednávání vyšachovat nejmenší koaliční stranu Věci veřejné. Nakonec byl ale poražen a z šéfa klubu se tak rázem stal řadovým poslancem bez funkcí. Lidové noviny také připomínají odchody řady velkých hráčů: Aleše Hušáka z čela Sazky, generálního ředitele České televize Jiřího Janečka i vládce ČEZ Martina Romana. Mezi vítěze řadí mimo jiné farmářku Ludmilu Havránkovou, která se se státem dohodla na výměně pozemků, či policejního šéfa Petra Lessyho, jenž ustál pokus o své odvolání.


Foto: ČTK
Policie prověří, zda předseda KSČM Vojtěch Filip neporušil zákon, když poslal kondolenční list severokorejskému režimu, v němž chválí zesnulého diktátora Kim Čong-ila, píše deník Právo. "Tímto podnětem se budeme z úřední povinnosti zabývat,"řekla deníku bez dalších podrobností mluvčí policejního prezidia Dagmar Bednarčíková. Vojtěch Filip minulý týden ocenil zesnulého slovy, že "se obětoval, aby přinesl blaho korejskému lidu". Na své kondolenci nevidí nic závadného. "Česká republika má s KLDR normální diplomatické styky. Poslal jsem jen běžné vyjádření soustrasti a nevidím na tom nic divného. Stejně tak jsem držel minutu ticha za Václava Havla," citovaly Vojtěcha Filipa úterní Lidové noviny. V dopise do Severní Koreje například napsal, že "KSČM pevně věří, že korejská strana práce i nadále povede hrdinný boj za obranu socialismu ve vaší krásné zemi". Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil z ODS listu řekl, že by orgány činné v trestním řízení měly prověřit, zda Vojtěch Filip neporušil zákon, když vyjádřil sympatie k hnutí založenému na potlačování lidských práv a svobod.


Zleva: Babak Mahdian,  Mayor Michael R. Bloomberg,  Radim Nedbal,  foto: VerifEyed
Hospodářské noviny přicházejí s příběhem dvou absolventů ČVUT Radima Nedbala a Babaka Mahdiana, kteří dobyli nejen Ameriku. Jejich unikátní software před nedávnem vyhrál prestižní mezinárodní soutěž Next Idea. A od té doby se nadějným českým IT odborníkům hrnou zakázky z celého světa. Program nazvaný VerifEyed dokáže do deseti vteřin určit, zda byla předložená digitální fotografie nějak upravována. Na něco takového přitom už dlouho čekaly pojišťovny, banky nebo notáři. Kromě pražské centrály už oba pánové otevřeli filiálku také na jedné z nejprestižnějších podnikatelských adres - v kalifornském Silicon Valley. Kromě toho sídlí firma také v Rakousku a Austrálii. Svůj roční obrat ale oba pánové neprozrazují, píší Hospodářské noviny.


Měla to být chlouba pražské hromadné dopravy, ale jak se zdá, pro většinu cestujících je jízda v tramvaji s futuristickým designem od Porsche spíše utrpením, píše Mladá fronta Dnes. Už během léta odhalily vozy s označením 14T svou první velkou slabinu - nedostatečné větrání. V letních parnech tak byl delší pobyt v dusné Porsche tramvaji téměř nesnesitelný. Zima teď odhalila další nešvar stříbrných vozů - nesnesitelné pískání, které vagony vydávají hlavně v zatáčkách. Dopravní podnik podle Mladé fronty Dnes o problému ví, nápravu má ale přinést až drahý a složitý systém, který se teprve vyvíjí. Vyřadit tyto vozy nelze, protože dopravní podnik za jeden kus zaplatil asi 60 milionů korun. A tak se plánuje jejich přeložení na méně "složité" trati, aby jejich nešvary nebyly tolik znát, uvádí Mladá fronta Dnes.


Po několika hubenějších sezonách je to konečně vydařený ročník NHL! Alespoň z pohledu českého fanouška, píše deník Sport. Jágr a spol. rázně zastavili ústup ze slávy a v polovině letošní NHL se nemají za co stydět - právě naopak. V první stovce kanadského bodování je momentálně devět Čechů. A to je hezké číslo! Z evropských velmocí má více vyslanců v TOP 100 jen Švédsko: celkem deset hokejistů. Pokud kanonýři Michálek, Fleischmann, Jágr, Eliáš a další udrží nasazené tempo, bude to znamenat nejlepší výsledek za poslední čtyři roky! A daří se i Čechům, jejichž prací není sbírat body za produktivitu, tedy brankářům, píše deník Sport.