Finanční škody po tornádu na jihu Moravy odhaduje kraj na 15 miliard

Škody v obcích zasažených tornádem odhaduje vedení Jihomoravského kraje zatím na 15 miliard korun. Po jednání krizového štábu kraje to řekl náměstek hejtmana Jan Zámečník z KDU-ČSL. V částce jsou škody na majetku vlastněném krajem a obcemi, ale i na domech nebo autech v osobním vlastnictví lidí. Částka ale podle Zámečníka není konečná a bude ještě stoupat.

Vláda v pondělí schválila nový program ministerstva pro místní rozvoj. Lidé z oblastí zasažených tornádem budou moct získat na obnovu bydlení dotaci až dva miliony korun. V případě bytového domu budou moct dotaci čerpat na každý byt. Další tři miliony můžou lidi podle ministryně financí Aleny Schillerové za ANO dostat formou zvýhodněného úvěru.

Vláda schválila pomoc pro podnikatele

Podnikatelé z poškozených oblastí na jižní Moravě dostanou od státu finanční pomoc. Proplatí jim 80 až 100 procent výdajů na pořízení nového majetku. Podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka za ANO to schválila vláda. Maximální výše podpory bude jeden milion korun. Zároveň stát poskytne zájemcům i bezúročnou půjčku do výše až 45 milionů korun na firmu. Podnikatelé a firmy z oblastí zasažených tornádem budou mít také delší lhůtu na úhradu daní nebo podání daňového přiznání. Řekla to ministryně financí za ANO Alena Schillerová.

Zemědělci zasažení tornádem budou moct žádat o kompenzace

Až jedna a půl miliardy korun půjde na pomoc zemědělcům, potravinářům a lesníkům poškozeným tornádem na jižní Moravě. Žádat o podporu budou moct z krizového programu ministerstva zemědělství. Návrh  schválila vláda. Podle ministra Miroslava Tomana z ČSSD bude rezort kompenzovat třeba škody na polích, v sadech, viních nebo lesích. Podpora bude určená i na poničené budovy. Kompenzace budou podle Tomana až do výše 100 procent škod.