FNM: Stát může podepsat smlouvu s Telefónicou o Telecomu v úterý

Zástupci vlády by mohli podepsat smlouvu se španělskou Telefónicou o prodeji 51,1 procenta akcií Českého Telecomu již příští týden v úterý. Podle místopředsedy FNM Pavla Kuty jde však zatím o pracovní termín, který nebyl definitivně potvrzen. "Všechny technické záležitosti kolem prodeje Českého Telecomu zajišťuje FNM a ministerstvo financí proti jeho postupu nic nemá," reagoval pro ČTK mluvčí resortu Marek Zeman. Vedení Českého Telecomu odmítlo vstup nového vlastníka komentovat. Vláda ve středu rozhodla, že prodá státní podíl v Telecomu Telefónice za 82,6 miliardy korun.

Pokud vláda příští týden smlouvu podepíše, nebude nejsilnější opoziční strana ODS podle stínového ministra průmyslu a obchodu Martina Římana podnikat kroky k jejímu zrušení. "My ani moc možností nemáme. Nebudeme vykřikovat, že se má podepsaná smlouva zrušit. Nějaká jistota právního a investičního prostředí tady musí být," řekl ČTK. Říman dodal, že vláda v současné situaci neměla mandát tak velký obchod uskutečnit, navíc bez konzultací s dalšími politickými stranami. Cena podle něj mohla být vyšší, protože jen hodnota dceřiného Eurotelu je podle jeho názoru přes 60 miliard korun. Podle členů vlády a většiny ekonomů naopak výnos předčil očekávání a považují prodej Telecomu za úspěch.

Podle analytika Patria Finance Tomáše Gaťka by se v případě pádu vlády celá transakce zřejmě výrazně zpozdila, protože podpis některého z ministrů by měl figurovat pod smluvní dokumentací. "Pokud vláda padne, tak se celý proces prodlouží do jmenování nového kabinetu," řekl ve středu ČTK.

Po podpisu smlouvy musí akvizici schválit Evropská komise a tuzemské regulační úřady. Uzavření transakce předpokládá ministr financí Bohuslav Sobotka v polovině letošního roku. Peníze stát použije na financování fondů dopravy a bydlení, sanaci ekologických škod, úhradu ztrát České konsolidační agentury a nastartování penzijní reformy. ODS navrhuje, aby stát na zvláštní účet pro penzijní reformu převedl co největší část výnosu.