Přehled tisku

0:00
/
0:00

Komentář Hospodářských novin hodnotí plánovaný vznik nového telekomunikačního operátora Telefónica O2 Czech Republic. Značka Český Telecom, kterou si tato firma kdysi kupila od svého bývalého šéfa Jiřího Makovce za 120 milionů korun, končí. A sní i doba, které byla symbolem. Měsíce čekání na telefon, tisíce za jeho zřízení, otravné reklamace s nepříjemnými úředníky už vypadají jako prehistorie, píší Hospodářské noviny. Značku Český Telecom nemá podle deníku nikdo důvod oplakávat.

Prezidenti ČR a Ruska Václav Klaus a Vladimir Putin  (vlevo),  foto: ČTK
Návštěva ruského prezidenta Vladimira Putina v Praze je tématem komentářů čtvrtečního českého tisku. Deníky se zabývají významem Ruska pro Českou republiku a hodnotí také postavení této země ve světě. Připomínají, že největší ruskou devizou jsou ropa a zemní plyn a že dodávky surovin používá Moskva i jako nástroj zahraniční politiky.

Pokud nepřijde nečekané politické kataklyzma, je pro nás Putinovo Rusko poměrně důležitý, nadějný, ale i vzdálený partner, píše v komentáři Mladá fronta Dnes. A to přes všechny traumatické zkušenosti z nedávné okupace. Vztah s Německem či Spojenými státy je pro Česko nepoměrně důležitější. I pro Rusko, které je dnes regionální, a to spíše asijskou než evropskou mocností, je naše země okrajovým partnerem, míní list. Ve vztazích obou zemí je na místě pragmatismus, soudí deník. Po všech historických bolestech je v roce 2006 Rusko normálním obchodním partnerem, od kterého nelze očekávat zázraky, ale není proč se před ním třást, což si česká vláda, zdá se, uvědomuje, píše Mladá fronta Dnes.

Podle Hospodářských novin Moskva sice dává najevo, že nenese nebo nechce nést odpovědnost za sovětskou minulost, nezříká se však ani v nejmenším svých regionálních či globálních ambic. Chování Gazpromu vůči Ukrajině za nedávné zimní krize se zemním plynem nebylo typickým chováním dodavatele v dominantním postavení. Načasování několik týdnů před ukrajinskými volbami neodbytně budí dojem, že Rusko využilo státem kontrolovanou firmu Gazprom jako přímý nástroj své zahraniční politiky, píšou Hospodářské noviny. Na ruských energetických zdrojích je více či méně závislá i většina zemní střední a západní Evropy, připomíná list. Vedle ropy a zemního plynu je Rusko i hlavním dodavatelem paliva do jaderných elektráren. Je to a může to být velký obchod. Na Ukrajině jsme však viděli, že nejen obchod. V případě potřeby i velká politika, tedy způsob, jak uplatnit a prosadit své zájmy, stojí v komentáři.

Podle deníku Právo je Rusko veliký i slabý obr, který vyžaduje zvenčí chápavou diplomacii. Mocenský vliv Ruska v regionu oslabily revoluce na Ukrajině a v Gruzii i členství pobaltských státu v Severoatlantické alianci. Ve Střední Asii navíc sílí vliv Spojených států a běloruská či íránská karta mohou pozici Ruska spíše zkomplikovat. Rusko je sice jaderná velmoc, ale není žádný ekonomický tygr, míní list. V současné době dobrá makročísla země jsou závislá na světových cenách ropy, což činí z Ruska tak trochu saúdskou ekonomiku. Struktura, kapacita i dynamika ruské produkce jsou však stále žalostně nesrovnatelné s Čínou ani Indií. Obr je slabý, píše deník Právo.


Daňová reforma opoziční ODS, o které tato strana mluví dlouhé měsíce, se při svém středečním představení ukázala spíš jako slabina. Ve svém komentáři to tvrdí Lidové noviny. "Nepřítomnost stínového ministra financí (Vlastimila) Tlustého ovlivnila průběh tiskové konference natolik, že by se za míru její směšnosti nemuseli stydět ani bratři Marxové," napsal deník. ODS možná nemá ve svých řadách někoho jiného, kdo by se v této problematice orientoval, soudí list. To je sice alarmující, ale zdaleka ne tak děsivé, jako možnost, že reforma v režii ODS nemá pevné rysy ani tři měsíce před volbami. ODS by se měla obávat toho, že, čistě modelově a teoreticky vzato, si volič vybere "zkorumpované a arogantní vyčůránky", kteří, když je na ně vyvíjen dostatečný tlak, couvnou. Spíš než "spolek obecních troubů", u kterých si může být jist pouze tím, že rychleji mluví než myslí, shrnuje komentář Lidových novin.


Komentář Hospodářských novin hodnotí plánovaný vznik nového telekomunikačního operátora Telefónica O2 Czech Republic. Značka Český Telecom, kterou si tato firma kdysi kupila od svého bývalého šéfa Jiřího Makovce za 120 milionů korun, končí. A sní i doba, které byla symbolem. Měsíce čekání na telefon, tisíce za jeho zřízení, otravné reklamace s nepříjemnými úředníky už vypadají jako prehistorie, píší Hospodářské noviny. Značku Český Telecom nemá podle deníku nikdo důvod oplakávat. Hlavně ne ti, kdo chtějí rychlý, kvalitní a levný telefon a internet. Až si budeme letenky či elektřinu kupovat od soukromých, nikoli státem kontrolovaných firem, budeme zase o něco bohatší a vyspělejší. Je úplně jedno, že už se ty firmy možná nebudou jmenovat České aerolinie a ČEZ, napsaly Hospodářské noviny.


Ministr zemědělství Jan Mládek,  foto: ČTK
Lidové noviny ve svém komentáři soudí, že ptačí chřipka, která se nyní šíří Evropou, představuje jen ekonomickou hrozbu. S trochou nadsázky si lze troufnout na malou prognózu: jestli až dosud obyvatelstvo vzdorovalo panikářským náladám a nenechalo se vyvést z míry ani doporučením Evropské unie, aby se každý její občan nechal očkovat proti ptačí chřipce, teď už definitivně ztratí nervy. Musí být hodně zle, když se ministr zemědělství Jan Mládek nechá snímat kamerami s mastnou bradou a kuřecím stehýnkem v ruce! - píše autor komentáře. Tato choroba má podle deníku statisticky nulový význam a znamená jen pohromu ekonomickou. Někdo na ní ovšem vydělá, jako v našem případě výrobce vakciny Tamiflu - vakciny, o které se soustavně píše, proti ptačí chřipce není nic platná. Přesto ji vláda nakoupila!, uzavírají Lidové noviny.


Česká republika patří mezi pět evropských zemí, kde se nejvíc kouří marihuana. Píše to Mladá fronta Dnes a cituje přitom výroční zprávu o drogách, kterou zpracovala Organizace spojených národů. Zpráva se opírá o výzkumy zjišťující, kolik lidí marihuanu kouřilo v uplynulém roce a kolik ji okusilo někdy v životě. V jiném výzkumu, který sleduje chování středoškoláků, však Česko dokonce v kouření marihuany vede. Proč v kouření marihuany vynikají zrovna Češi? Podle expertů je tady společnost tradičně tolerantní k užívání návykových látek. Je to vidět i u alkoholu. Mezi marihuanovými "velmocemi" naopak chybí Nizozemsko, které OSN nedávno pochválila za omezování cofee-shopů s volným prodejem této drogy. Mladá fronta Dnes dodává, že OSN zmiňuje Česko ještě v jedné souvislosti. Jako evropskou zemi, která vyprodukuje nejvíc pervitinu.


V šumavských lesích poblíž Habartic na Klatovsku se podle deníku Právo zřejmě volně pohybuje puma. Exotické zvíře vidělo několik svědků. Na místě, kde je spatřili, našli policisté ve sněhu stopy, které nepatří lesní zvěři. Druh zvířete určí až jejich podrobná analýza. Na tísňovou linku oznámil hajný, že když se vraceli dva lesní dělníci z těžby, tak na Jelením vrchu viděli černé kočkovité zvíře s lesklou srstí, které mělo delší černý ocas. Podle jejich odhadu mohlo vážit třicet až čtyřicet kilogramů. Deník Právo píše, že policisté zatím nemají poznatky o škodách na zvěři, které by šelma způsobila. Myslivci si myslí, že mohla utéci například z bavorského národního parku, nebo soukromého chovu.


Měsíční holčičku, kterou před dvěma týdny našli lékaři v baby-boxu v GynCentru v Praze Hloubětíně, si ve středu odnesla její matka domů. Učinila tak několik hodin před tím, než měla podepsat souhlas k adopci. Informuje o tom Mladá fronta Dnes. Žena zde holčičku původně odložila, protože porodila dvojčata a usoudila, že by se o ně sama nedokázala postarat. Rozhodnutá pro adopci je podle listu matka druhé odložené holčičky z baby-boxu. Tu lékaři našli ve schránce v sobotu. Do baby-boxu v GynCentru zatím lidé odložili tři děti. Kromě dvou dívek z něj v neděli vyzvedli zdravotníci chlapce. Baby-box funguje také v brněnské městské Nemocnici Milosrdných bratří, kam lidé dosud dítě neodložili. V Praze je box od loňského června, v Brně od listopadu. Schránka je vytápěná a rodiče do ní mohou své děti anonymně odložit. Krátce poté je převezmou zdravotníci. Cílem schránek je pomoci rodičům v tíživé situaci a předejít vraždám novorozenců, píše Mladá fronta Dnes.