Fotbalovou ligu čeká třicáté kolo, ale soutěž ještě neskončí

Neobvyklý závěr čeká první fotbalovou ligu. Soutěž byla významně poznamenána vyšetřováním korupčního skandálu z minulé sezony a bude zakončena nezvyklým termínovým zvratem. Ve středu se sice půjde už na 30. kolo, ale soutěž skončí až v sobotu zápasy 29. kola.

Liga zná mistra i sestupujícího, ale dosud nezná odpověď na další otázky: Kdo Opavu doprovodí do druhé ligy? Kdo bude hrát předkolo Ligy mistrů, Pohár UEFA a kdo bude muset vzít zavděk Pohárem Intertoto? Všechny středeční zápasy začínají v 16:40.

Největší boj se vede o druhé místo. Ve hře jsou Slavia, Teplice a Olomouc, po úterním rozhodnutí odvolací komise z boje odpadl Liberec, který po skončení ligy přijde o šest bodů. V Teplicích si po prohře s Libercem mohli alespoň ulevit, že na reparát nemusejí čekat celý týden, teď přivítají Ostravu. "Po každé prohře je vždycky lepší, když se hraje co nejdřív. Jen musíme naši dobrou hru potvrdit ziskem bodů," uvedl trenér Vlastislav Mareček, který bude postrádat distancovaného Radu. Ostrava ví, jak se z teplických Stínadel vozí body, v posledních dvou startech zde uspěla. Teď ji ale víc než liga zajímá finále poháru.

Slávisté na jaře doma ztrácejí neobvykle často, ale se Zlínem si to nemohou dovolit, jinak na stříbrné medaile mohou zapomenout. "Je smutné, že jsme ve dvou zápasech doma nedali ani jeden gól. Musíme zachovat klid a věřím, že se podaří konečně prosadit útočníkům, či někomu z druhé řady," mínil trenér Karel Jarolím. Hrát nebude Koloušek, otazník je nad Švecem a Zbončákem.

Zlín ještě nemá stoprocentně jistou záchranu, a tak by rád bodoval. "Určitě už ale můžeme hrát proti Slavii uvolněněji a bez nervozity," říkal trenér Pavel Hapal, kterému stále chybí zraněný gólman Baránek.

Podobný souboj ohroženého s týmem pokukujícím po horních pozicích se odehraje v Českých Budějovicích, kam přijede Olomouc. Domácí mají pád na dosah. "Naděje je malá, ale budeme se prát," tvrdil trenér František Cipro, kterého trápí rozsáhlá marodka. Ke Gruberovi, Němcovi a Horejšovi se přidali už i Pončák a Chlebek, navíc Homoláč má osm žlutých karet.

Olomouci se otevřel velký cíl a chce udělat všechno pro jeho splnění. "Domácí mají motivaci jako hrom, je to pro ně zápas o bytí a nebytí. Bude to proto nesmírně obtížně," tušil trenér Petr Uličný, který postrádá jen dlouhodobě zraněného Pečnika.

Nejblíže Českým Budějovicím je v lize Slovácko, které nyní přivítá Spartu. Domácí jsou remízovým králem ligy, už třináctkrát se o body dělili. "Sparta má svoje problémy. Pro naše hráče musí být motivací, že si mohou zajistit prvoligovou příslušnost," burcoval trenér Ladislav Molnár. Chybět bude Lukáš Jarolím.

Sparta má za sebou jablonecký debakl, navíc ještě vůbec netuší, zda ji do zápasu povede Jaroslav Hřebík, kterého trápí nepříjemný pásový opar. "O tom, zda bude s týmem, se rozhodne až během dnešního odpoledne," řekla mluvčí Lenka Raková. Přítomnost trenéra je ohrožena, účast kapitána vyloučena; Poborský má osmou žlutou kartu a dvouzápasový trest si odpyká v závěru jara; nepřenese ho tak do příští sezony. Zraněn je stále Pergl.

Jablonec proti Spartě poprvé vyhrál na jaře na domácím trávníku, ale teď ho čeká potvrzení v duelu s Mladou Boleslaví. "Je to menší derby. Soupeř je to hodně nepříjemný, venku hraje velmi dobře," míní kouč Petr Rada, který má problémy s postem defenzivního záložníka: Kordula a Rosický jsou zraněni, Hušek netrénuje kvůli bolestivým puchýřům.

Mladá Boleslav má naději, že hned v první sezoně mezi elitou pronikne do Evropy. Pokud Ostrava vyhraje pohárovou soutěž, stačí jí skončit před Zlínem a bude hrát v Intertotu. Do sestavy se vracejí Langer a Baranek. "Hra zálohy a útoku v Brně nebyla dobrá," sliboval si Uhrin od zkušených hráčů zlepšení.

Fotbalisté Drnovic už nemají po sportovní stránce existenční starosti, ale stále je nevyjasněna jejich profesionální licence. V derby s Brnem bude mít větší motivaci hostující tým, který není zachráněn. Domácím bude chybět potrestaný Gába. "Nyní už nedoléhá na naše hráče psychický tlak záchrany, budou ale hrát o body, prémie a případně nové smlouvy," řekl trenér Josef Mazura. Stopera Schindlera čeká jubilejní dvoustý ligový start.

Trenér Brna Jiří Kotrba už může počítat se Živným, nejistý je start zraněného Mezlíka. "Soupeře máme dobře zmapovaného z jeho posledního vystoupení. V domácím prostředí představují Drnovice velmi kvalitního soupeře," uvedl Kotrba. Brno vyhrálo v Drnovicích naposledy před devíti lety.

Opava se minimálně na rok rozloučí s první ligou na vlastním stadionu. Před derniérou má problémy s marodkou: zranění jsou Šalamoun a Laciga, šrámy mají Kulig s Burešem. "Budeme to těžce lepit dohromady, ale věřím, že našim fanouškům ještě naposledy uděláme radost," řekl trenér Vlastimil Palička. Slezanům se doma proti Příbrami nevede, z pěti zápasů vyhráli jediný.

Marila se rozhodla z Moravy přivézt záchranu a definitivu si může vybojovat v Opavě. Trenér Pavel Tobiáš s týmem od víkendu zůstal na soustředění nedaleko Vyškova. "Když se vydáme na více než sto procent, budeme odjíždět z Moravy spokojeni," tvrdí kouč.

Ani Blšany ještě nemohly slavit, po Liberci by se jim to však mohlo poštěstit. "Hrajeme s velice kvalitním soupeřem, kterému se daří. Víme ale také, že bod by znamenal definitivní pojistku," řekl trenér Michal Bílek. Chmel doma poslední čtyři zápasy neprohrál, ale pouze jednou se radoval z vítězství.

Liberec vynesly poslední dvě výhry na druhé místo, ale musí po sezoně počítat se šestibodovým odpočtem za korupci. "Bude to minimálně tak těžké jako v sobotu v Teplicích. Z Blšanských spadlo napětí a nedostávají moc gólů," připomněl trenér Stanislav Griga. Potrestaný je Šinglár, zraněni Došek s Abrahámem.