Ligové jaro je tady

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Začíná jarní část první fotbalové ligy. Bude herně lepší než ta podzimní? Podaří se prosadit radikální změny v herním systému?

Foto: Christopher Bruno,  Stock.XCHNG,  FreeImages
Tak jsme se konečně dočkali - jaro je tu. Samozřejmě nemluvím o sněženkách a prvosenkách hrdinsky se prodírajících sněhem a ledem a odvážně čelícím nočním mrazům. Jde pochopitelně o jaro fotbalové! Po umělém zimním spánku se kluby definitivně probudily a zatroubily k útoku na co nejlepší konečné umístění v ligových tabulkách. My, fotbaloví fanoušci, už nemusíme závistivě pošilhávat k západním sousedům v Německu, kde jarní bundesligu zahájili o nějaký ten týden dříve. Pokud stále nechápavě kroutíte hlavami, pokusím se o širší vysvětlení.

Jak vypadá ligový ročník?

Nejvyšší fotbalová soutěž v této zeměpisné poloze, tedy i v Česku, je kvůli nevyzpytatelným zimním povětrnostním podmínkám rozdělená na dvě částí: podzimní a jarní. Podzimní část začíná ve druhé polovině července a končí na přelomu listopadu a prosince. Druhá část sezony, ta jarní, trvá od konce února do druhé poloviny května s možností až třítýdenní variability pro případ konání nějaké mezinárodní soutěže, jako jsou evropské či světové šampionáty. To se pak na podzim odehraje o nějaké to kolo více nebo jarní část začne dříve, aby se stihl závěr ligy před reprezentačními povinnostmi hráčů.

Od prvního ročníku české fotbalové ligy po rozdělení Československa v roce 1993 se této soutěže účastní 16 týmů. Hraje se systémem „každý s každým" dvoukolově, čili každý účastník odehraje během jedné sezony 30 zápasů: 15 na domácím hřišti a 15 na soupeřově. Během těch třiceti kol se tedy odehraje dohromady 240 zápasů. Pro skalního fotbalového fanouška je to jako by se na něj dvěstěčtyřicetkrát usmálo štěstí. Za vítězství v utkání se udělují tři body, za remízu jeden. Mužstvo s nejvíce body na konci sezony získává mistrovský titul. Předposlední a poslední tým ročníku sestupují do druhé ligy a jsou nahrazeny nejlepšími dvěma kluby z této nižší soutěže.

Podaří se prosadit změny systému navrhované Ligovou fotbalovou asociací?

Foto: ČTK
Není však vyloučeno, že v těchto pravidlech nastanou značné změny, které by měly naší nejvyšší soutěž zatraktivnit. Ligová fotbalová asociace, která od loňského léta nahradila v řízení soutěže Fotbalovou asociaci České republiky, přišla s návrhem nadstavby se třemi skupinami v systému 6-4-6. Navíc by se měla hrát baráž o Evropskou ligu i sestup z ligy. Opět vysvětlím. Nejprve by se odehrálo normálně 30 kol jako dosud, poté by se prvních šest týmů střetlo každý s každým, přičemž první tři týmy by měly výhodu domácího prostředí ve třech utkáních. Další skupinu by tvořily týmy na sedmém až desátém místě, kdy sedmá příčka by znamenala účast v baráži o Evropskou ligu. Tým na sedmém místě by se v ní utkal s týmem na čtvrtém nebo pátém místě. Ostatní mužstva by se utkala o udržení, přičemž poslední tým by sestoupil přímo, týmy na čtrnáctém a patnáctém místě by hrály baráž o udržení s druhým a třetím týmem z druhé ligy. Vypadá to na první pohled komplikovaně, ale fanoušek by si přišel na své - další zápasy navíc.

Tak čím nás kluby na jaře překvapí?

Tomáš Rosický,  foto: Miroslav Bureš,  ČRo
Ale zpět k aktuálnímu ročníku soutěže. Loňský prvoligový podzim nebyl u nás nijak mimořádný. V čele tabulky se usadila Viktoria Plzeň, která se po vypadnutí z evropských soutěží mohla soustředit na domácí ligu. Její herní projev však příliš nenadchl. V zimní přestávce došlo v mužstvu k několika změnám - mimo jiné odešel dosavadní kanonýr Michal Ďuriš, a tak se nechme překvapit, s jakou hrou se na jaře představí. Vehementně posilovala také druhá v tabulce pražská Slavia, která se po letech chudých zdá se vrací na domácí fotbalové výsluní. Třetí Sparta čelila na podzim nebývalému množství zranění, včetně "malého Mozarta" Tomáše Rosického, který však je už fit a chystá se svému mateřskému klubu na jaře pomoci. Tým z pražské Letné to bude obzvlášť potřebovat, protože jako jediný český celek prošel také do jarní části Evropské ligy. Na chvostu tabulky se krčí Příbram, která z šestnácti podzimních utkání vyhrála jen dvě a třikrát remizovala. Jedenáct porážek vskutku není málo, a tak na jaře bude co dohánět. Pro nás diváky a fanoušky z toho ale jednoznačně plyne, že se opravdu máme na co těšit. Jarní část 1. fotbalové ligy je tady!

klíčové slovo:
spustit audio