Fotbalové jaro začne tento týden na domácí i evropské scéně

Fotbalové jaro klepe na dveře. O víkendu se rozběhne nejvyšší domácí soutěž - Gambrinus liga a už uprostřed týdne vstoupí do jarní fáze i evropské klubové poháry. V nich má Česká republika posledního zástupce, v osmifinále poháru UEFA vyzve pražská Slavia anglický Tottenham Hotspur. Nejen o slávistických ambicích je následující rozhovor a našim předním fotbalovým odborníkem Vladimírem Táborským.

Jak hodnotíte podzimní sezónu, překvapilo vás něco v ligové tabulce?

"Je to dost velký - pětibodový odstup Sparty od Slavie, i když jaro bude dlouhé a ta ztráta se dá zlikvidovat. Přesto si myslím, že na podzim jasně kralovala Slavia."

Máte pocit, že si to o titul rozdakí pražská "S" nebo do něj ještě zasáhnou např. Teplice, které jsou se Spartou na stejném bodovém počtu?

"Vždycky může dojít k nějakému překvapení - jak v boji o titul, tak i o záchranu. Přesto si myslím, že o titul si to rozdají jen ty dva pražské týmy. Sparta jistě nebude spokojena jen s druhým místem, naopak Slavie si bude chtít až do posledního zápasu zachovat šanci na vítězství v lize a tím i na kvalifikaci Ligy Mistrů."

Michal Bílek,  foto: ČTK
Jak vnímáte tlak na trenéra Sparty Michala Bílka, neboť Spartě to na podzim nevyšlo v evropských pohárech, takže ligový titul je to jediné, čím může lidově řečeno zavřít fanouškům ústa?

"Tlak bude na trenéra ve Spartě vždycky, ať tabulku vedete nebo jste na pátém místě. Když k tomu připočteme Slavii, tak to jsou dva naše přední velkokluby, takže tlak na trenéry je daleko větší než v jiných klubech."

Když se podíváme na Slavii, tak ta by již na jaře měla nastoupit na vlastním stadionu v Edenu. Může to mít nějaký vliv na výkony mužstva?

"Nechci o tom spekulovat ani do plusu nebo do mínusu. Jestliže to bude během sezóny, tak mi to nepřipadá ideální. Buď začít od prvního utkání nebo to nechat až na léto. Hráči nebudou zvyklí na hřiště a bude na ně ještě větší tlak než na trenéra, protože Slavia pořád tvrdí, že až přejde ze Strahova do domácího prostředí na nový stadion, tak to bude lepší, proto bude tlak na hráče větší."

Když to shrneme, tak kdo bude na konci sezóny slavit titul?

"Přiznám se, že to nedokážu odhadnout. Slavia se dost posílila, řekl bych až až a bude umění a cit pro trenéra Jarolíma, jak to sestaví. Má dobrou výchozí pozici, ale nic není ztraceno ani pro Spartu."

Kdo bude mít na opačném konci tabulky problémy se záchranou?

"Dost týmů se neposilovalo, dokonce prodávalo jako třeba Most. V jejich případě nevím zda bylo ideální prodat nejlepšího střelce i jednoho z obránců naší ligy, takže myslím, že oni budou mít největší problémy se záchranou."

Přejděme k evropským pohárům. Překvapuje vás, že v posledních letech se našim klubům zdaleka tak nedaří, jako v devadesátých letech, kdy se Slavia dostala do semifinále poháru UEFA a Sparta málem do finále Ligy Mistrů?

"Mě to nepřekvapuje - nikoliv z výkonostních důvodů, ale nejlepší naši hráči už delší dobu odchází do kvalitních zahraničních celků, z čehož profitují oni sami i mateřské oddíly. Proto je logické, že úroveň našich klubů i jejich konkurenceschopnost je čím dál nižší."

Má podle vás náš jediný jarní zástupce v osmifinále poháru UEFA - Slavia Praha proti anglickému Tottenhamu Hotspur nějakou naději na postup?

"Slavia má zkušenosti s Arsenalem, takže ví, jak musí hrát, aby měla šanci uspět. I když ve fotbale se může stát všechno, tak říkám upřímně, že favoritem je určitě Tottenham."

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio