Česká fotbalová liga má před sebou dramatický závěr

Sparta Praha-Slovan Liberec, foto: ČTK

Už dlouho nebyla naše nejvyšší fotbalová soutěž tak vyrovnaná, jako právě v letošní sezóně. Dvě kola před koncem mají 4 mužstva stále naději na ligový titul. Vyřešen není ani druhý otazník, tedy kdo doprovodí Slovácko do 2. ligy.

Sparta Praha-Slovan Liberec,  foto: ČTK
Důvody, proč je letošní ročník Gambrinus ligy tak nezvykle vyrovnaný a proč se o vítěznou trofej perou právě Liberec, Mladá Boleslav a pražská S, tedy Sparta a Slavia hledal fotbalový odborník Vladimír Táborský.

"Ze všech klubů včetně Sparty odchází hráči do zahraničí a tím se mužstva Slavie, Liberce a Mladé Boleslavi dostali díky koncepční práci na úroveň Sparty. Tato čtveřice je velmi vyrovnaná a má dostatečný odstup od dalších týmů. Další příčinou jsou nevyrovnané výkony ostatních mužstev, které dokáží zahrát výborně nějaké kolo a vyhrát např. venku a vzápětí doma remizovat s outsiderem."

Do konce soutěže zbývá sehrát ještě 16 zápasů. Tím klíčovým bude podle Táborského souboj olomoucké Sigmy se Spartou Praha. Hanáci potřebují body jako sůl, neboť bojují o záchranu - na druhé straně Pražané si nemohou dovolit zaváhat, neboť by pustily z rukou trumfy, které momentálně v čele ligové tabulky třímají.

"O mnohém může rozhodnout Olomouc. Ať už o tom, zda se bude v posledním kole zachraňovat nebo zda bude mít Sparta titul jistý na 99%. I ostatní utkání jsou samozřejmě důležité a každé mužstvo si to musí uhrát samo."

Nejvýhodnější pozici má před ligovým finišem právě Sparta a podle Táborského to bude právě ona, kdo se bude nakonec radovat z titulu.

"Domnívám se, že to bude Sparta. Jednak má 1 bod náskok a hraje s Olomoucí, která se zachraňuje, což se jí už deset let nestalo. Tím pádem na tom budou její hráči daleko hůře než hráči Sparty."

Česká nejvyšší soutěž neprožívá v posledních letech zrovna renesanci. Odliv hráčů, kteří v současnosti už nemíří jen na západ od našich hranic, ale i do bohatých ruských či tureckých klubů pochopitelně výrazně oslabuje domácí scénu. Navíc doslova alarmující je přístup hráčů i funkcionářů našich oddílů k domácímu poháru. Kvůli tomu putuje z ČR pravidelně do pohárové Evropy průměrný celek. Ani letošní rok nebude výjimkou, neboť ČR bude reprezentovat Jablonec.

"Říkám to nerad, ale naše soutěž má klesající úroveň. Když vidíte celky, které se dostali do semifinále poháru, tak s výjimkou Sparty je to průměr. Ani naše přední kluby neodskakují výkonnostně moc od ostatních, spíše se naopak sami blíží k průměru."

Lékem na uvadající úroveň české ligy by bylo její zeštíhlení a především změna hracího modelu.

"Jsem příznivcem, aby se liga zeštíhlela. Když jsme hráli společně se Slovenskem, tak bylo 16 mužstev. Teď máme dvě třetiny obyvatel a mužstev je stejně. Když už se liga nezredukuje, jsem pro, aby se hrály barážové zápasy, aby ta soutěž byla zajímavá. Pokud to nebude zajímavé, tak nemůžeme do hlediště přilákat diváky. Teď už u nás osm mužstev o nic nehraje, naopak v Nizozemsku se hrálo do posledního kola o to, kdo půjde do baráže o sestup, Ligu mistrů, pohár UEFA atd. Ta soutěž musí být atraktivní a to v této podobě není."

Za současné situace se není co divit, že se české kluby už několit let marně pokouší uspět v některém z evropských pohárů. Vladimír Táborský je v tomto směru skeptický i při pohledu do blízké budoucnosti.

"Čas od času se nám na mezinárodní scéně povede udělat úspěch. V reprezentaci se to povedlo v roce 1996 a poté po osmi letech. V klubových soutěžích jsem ale skeptický právě proto, že čím více plyne čas, tím více od nás odchází dobří hráči a bez dobrých hráčů nemůžete udělat dobrý tým."

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio