Naše fotbalová Gambrinus liga je kvalitativně na sestupu

Podzimní část Gambrinus ligy opět ukázala sestupnou tendenci domácího fotbalu. Asi nejlepším důkazem je propadák českých klubů v evropských pohárech, kdy do jarní části nepostoupilo ani jedno mužstvo. Nad příčinami se v následujícím rozhovoru zamyslí někdejší hráč i trenér Vladimír Táborský.

"K žádným velkým překvapením nedošlo. Musíme se vypořádat s realitou, že pokud budou naši hráči odcházet do zahraničí, tak úroveň naší ligy bude klesat. Soutěž se vyrovnala spíše ve spodní polovině tabulky."

Objevil se během podzimní části nějaký talent?

"Jedním z nadějných hráčů je Volešák, který hraje v Budějovicích. Dalším hráčem, který mně utkvěl v paměti je liberecký Blažek. Mladý, šikovný útočník hrající navíc za 21."

Ve své kariéře jste byl hodně spojen se Spartou, jak vnímáte ten obrat ve výsledcích po výměně trenéra, kdy Grigu nahradil Bílek?

"Domnívám se, že výsledky před příchodem Bílka nebyly adekvátní kvalitě kádru. Bílkovi se výsledky podařilo zpět podchytit fotbalovou veřejnost, dbal na to, aby Sparta nedostávala góly a spoléhal, že vždy nějaký dá. Na druhé straně v konfrontaci s evropskými celky a to myslím i průměrnými Sparta nepřesvědčila a ukázalo se, že se Evropě vzdalujeme."

Čím si české zaostávání za fotbalovou Evropou na klubové úrovni vysvětlujete?

"Už na začátku jsem říkal, že když hráči budou odcházet do evropských týmů, tak nemůžeme očekávat, že je hned plnohodnotně nahradíme. V současné době, když náš klub dostane zajímavou ekonomickou nabídku, tak prodá kohokoliv. V 90. letech naši hráči jako Poborský nebo Šmicer odcházeli pouze do špičkových týmů a nechodili někam do Ruska nebo Turecka. Teď už hráči odchází do kteréhokoliv klubu, který jim nabídne zajímavé podmínky a tím pádem bude trvat, než se např. k Lize mistrů znovu přiblížíme."

Myslíte, že by pro lepší ekonomickou kondici i kvalitu pomohlo naší lize zúžení počtu mužstev?

"Jak už jsem říkal úroveň mužstev od 6. do posledního 16. místa je přibližně stejná. Nechci se teď nikoho dotknout, ale zápasy těchto mužstev nepřináší nic nového a v tomto smyslu by nám zúžení počtu účastníků určitě prospělo. Měli bychom alespoň na jeden rok zkusit něco nového, jsme příliš konzervativní. Neříkám to jenom já - potřebovali bychom nový impulz. Zúžení počtu účastníků není pochopitelně všelék, ale možná by to nějaké pozitivní výsledky přineslo."

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio