Fotbalový trenér Straka má důkazy, že neužíval kokain

Fotbalový trenér František Straka má důkazy o tom, že neužíval kokain. Bývalý sparťanský kouč odevzdal 11. ledna vzorek vlasů v Ústavu soudního lékařství a toxikologie v Praze 2 a test, provedený za policejní asistence, přinesl negativní výsledek. Straka to sdělil ČTK v písemném prohlášení.

Spekulace o tom, že za Strakovým odvoláním ze Sparty je užívání kokainu, se začaly šířit v prosinci, kdy kouče na lavičce letenského týmu vystřídal Jaroslav Hřebík. Aby Straka očistil své jméno, odevzdal odborníkům čtyři prameny vlasů. "Ke dni 18. ledna byl vypracován znalecký posudek s jednoznačným závěrem, že nebylo prokázáno, že bych užíval kokain," napsal Straka. Posudek podle jeho slov vypracovala docentka Marie Balíková z Ústavu soudního lékařství. Soudní znalkyně však řekla, že nesmí k případu podávat žádné informace.

Pro Straku případ pátečním dnem neskončil. Potvrdil, že bude o očištění svého jména usilovat i podáním žaloby na deník MfDnes, který informace přinesl s odvoláním na nejmenované zdroje. "Rozhodně budu žádat tiskovou omluvu a také finanční kompenzaci," potvrdil Straka v rozhovoru s ČTK. "Ale o podrobnostech je zatím předčasné mluvit, všechno má v rukou právník a budeme to ještě pečlivě konzultovat. Ale těm frajerům, co si hrají na novináře a vytáhli na mě tohle svinstvo, to určitě jen tak neprojde," vzkázal odhodlaně šestačtyřicetiletý kouč.

O výsledcích rozboru vzorku vlasů prý věděl už od 18. ledna, ale na veřejnost s nimi vystoupil až v pátek. "Nechtěl jsem nějak narušit nebo ovlivnit policejní vyšetřování. Nic jsem netajil, ale dřív jsem to prostě pustit ven nemohl. Jít na takové testy není jako navštívit zubaře, kde vám vytrhnou zub a vy můžete jít v klidu domů," vysvětlil Straka časovou prodlevu, během níž se dál živě spekulovalo o jeho "čistotě". Straka si prý mnohé vytrpěl, když se spekulace objevily. "Byla to rána. To, co jsem podstoupil, bylo nelidské. Nikdo si neumí představit, co si musela vytrpět moje rodina. Stálo nás to všechny spoustu sil," pokračoval v emotivní výpovědi někdejší československý reprezentant. Tvrdí, že o své pravdě nikdy ani na vteřinu nezapochyboval. "Věděl jsem, že jsem nic takového nikdy neudělal, a jsem nesmírně rád, jak to nakonec dopadlo. Ale na druhou stranu se stejně pořád cítím být poškozený, tohle všechno jsem si rozhodně nezasloužil," uvažoval Straka.

Po hektickém shonu v posledních dnech teď touží po krátkém odpočinku. Tvrdí však, že by se chtěl rychle do fotbalového dění vrátit. "Prošel jsem si očistcem, ale svým fanouškům vzkazuji, že Franze takové podrazy nezlomí. Půjde dál svojí cestou a neuhne z ní ani o centimetr," prohlásil Straka. Na jaře se chystá na cesty po Německu a Anglii. "Rád bych do toho kolotoče zase co nejdříve naskočil. Bez fotbalu být zkrátka nemůžu, tohle je moje jediná droga," usmál se kouč. První nabídku z Wuppertalu, kde dřív hrál i trénoval, už prý má na stole.