George Bush možná v Bratislavě o vízové agendě pro nové členy EU

Americký prezident George Bush by při své nadcházející návštěvě Bratislavy mohl nastínit určité kroky ve vízové agendě vztahující se k zemím střední a východní Evropy. Očekávají to alespoň někteří účastníci diskuse ve Washingtonu, která se věnovala otázkám vízové povinnosti pro občany České republiky a Slovenska cestující do Spojených států. Oficiální místa se k těmto spekulacím zatím nevyjádřila. Po setkání se slovenskými politiky, které se v Bratislavě uskuteční 24. února na okraj jeho schůzky s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, by se Bush mohl vyjádřit k takzvané cestovní mapě týkající se vízové problematiky, o níž hovořil tento týden s polským prezidentem Aleksandrem Kwašniewským.

"Budeme čekat, s čím prezident Bush přijede do Evropy a jaké poselství v této věci přednese vůči střední Evropě," řekl ČTK český velvyslanec v USA Martin Palouš. Dodal, že termín "cestovní mapa" je v této souvislosti novinkou a je třeba mu nejdříve porozumět. Cestovní mapa, neboli strategie postupných kroků, by měla vést ke "zjednodušení vízové procedury" přibližně na přelomu let 2006 a 2007, řekl Kwašniewski ve Washingtonu po setkání s Bushem polským médiím. Podle pozorovatelů by se cestovní mapa mohla vztahovat vedle Polska rovněž na další nové členy Evropské unie, tedy Českou republiku, Slovensko a Maďarsko a případně i na pobaltské státy. Pravděpodobný je ovšem individuální přístup ke každé zemi, tedy hodnocení jednotlivých států zvlášť, jak splňují americká kriteria pro zařazení do seznamu bezvízových zemí.

Při návštěvě České republiky a Slovenska Američané víza nepotřebují. Jako důvod, proč Spojené státy nechtějí přistoupit na oboustranný bezvízový styk, Američané často uvádějí vysoké procento odmítnutých žádostí o udělení víza a obavy z růstu imigrace.

Sobotní kulatý stůl k otázce víz pro Čechy a Slováky uspořádalo v budově amerického Kongresu Středisko pro strategická a mezinárodní studia ve spolupráci s organizacemi amerických přátel České republiky a Slovenska, s cílem rozproudit diskusi na téma víz pro Čechy a Slováky.