Gerhard Schröder do ČR zatím nepojede

Gerhard Schröder

Německý kancléř Gerhard Schröder ve čtvrtek odřekl svoji chystanou návštěvu České republiky. Česko - německé vztahy se tak zřejmě ocitly na nejhorší úrovni za posledních deset let. Bližší informace přináší Milena Štráfeldová.

Cesta kancléře Schrödera do Prahy se měla uskutečnit 22. a 23. března. Měla připomenout i páté výročí česko - německé deklarace z roku 1997. Poté, co český premiér Miloš Zeman v lednovém rozhovoru pro rakouský týdeník Profit v souvislosti s protitemelínském plebiscitem označil sudetské Němce za vlastizrádce a Hitlerovu pátou kolonu, však vztahy mezi Prahou a Berlínem zřetelně ochladly. Zemanovy výroky proto kritizovala řada politiků, mimo jiné i předseda Poslanecké sněmovny Václav Klaus:

"Slova, která pronášel v rakouském tisku a v Izraeli, kde v obou případech přirovnává každého možného i nemožného k Hitlerovi - pouští se na strašně tenký led."

Němečtí politici, zejména bavorský premiér Edmund Stoiber, vyzvali kancléře Schrödera, aby sudetské Němce hájil a svou cestu do České republiky odřekl. Šéf německé diplomacie Joschka Fischer při své návštěvě Prahy minulý týden dal sice najevo, že česko - německé neshody jsou překonány, Schröderovu návštěvu však nepotvrdil. Ve čtvrtek německá strana kancléřovu cestu nakonec odložila na neurčito. Podle ministra zahraničí Jana Kavana přitom šlo o vzájemnou dohodu:

"Obě strany, jak Německá spolková republika, tak Česká republika se společně dohodly na odložení té návštěvy. Není to jednostranný krok Německa, je to výsledek dohody."

Zrušení cesty německého kancléře do Prahy je podle politických komentátorů známkou zhoršení česko - německých vztahů. Nehledají však za ním pouze Zemanovy výroky. Robert Schuster z Ústavu pro mezinárodní vztahy upozorňuje i na blížící se volby v Německu, kde budou velkou roli hrát i sudetoněmecké otázky a Benešovy dekrety:

"Ten hlavní důvod jsou vnitropolitické otázky v Německu, vnitropolitický boj související s volební kampaní. Pokud jde o ty výroky, tak to už v podstatě vyžehlila návštěva Joschky Fischera. Fischer odjížděl do Berlína s tím, že tu otázku považuje v podstatě on, a tím i celá spolková vláda, za vyřešenou."

Řada politiků i komentátorů se obává, že zrušení Schröderovy návštěvy česko - německé vztahy nadlouho poznamená. Robert Schuster však vidí jejich další vývoj optimisticky:

"Ty vztahy naštěstí nestojí a nepadají s momentálními výchylkami ve vztahu dvou politiků. Koneckonců já se domnívám, že k setkání vrcholných politiků obou zemí ještě dojde, a možná i před volbami, protože Schröder bude zcela určitě trávit nějaký čas v nových spolkových zemích ve východním Německu. Řekl, že nepřijede do Prahy, ale to neznamená, že třeba nepřijede zas někam do Františkových Lázní nebo do Ústí nad Labem a že se tam nesetká, ať už s Vladimírem Špidlou, nebo s Milošem Zemanem."