GIBS bude mít výsledky prověřování zásahu na FF UK nejdříve na jaře

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) bude mít výsledky prověřování policejního zásahu na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) nejdříve na jaře. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) to řekl v  České televizi (ČT). Připomněl, že vnitřní kontrola policejního prezidia odhalila nedostatky v krizové komunikaci a ve využívání analytických nástrojů. Podle Rakušana je ale třeba s definitivním hodnocením zásahu vyčkat na závěry inspekce.

Kvůli zásahu na univerzitě se objevila kritika, že policie situaci podcenila. Podle předsedy hnutí Přísaha Roberta Šlachty například policie chybovala v tom, že označila jen jedno rizikové místo a pouze možný sebevražedný motiv pachatele.

Policisté dostali ve čtvrtek 21. prosince po poledni informaci o tom, že mladík z obce Hostouň odjel do Prahy s tím, že si chce vzít život. O 25 minut později v obci nalezli mrtvého otce podezřelého, po jeho synovi poté vyhlásili pátrání. Policie pak zjistila, že student bude mít přednášku v Celetné ulici v Praze. Evakuovala proto tamní objekt filozofické fakulty, střelba byla ale následně hlášena z nedaleké hlavní budovy na náměstí Jana Palacha. Muž v budově školy zabil 14 lidí a dalších 25 zranil, pak zbraň obrátil proti sobě.