"Těším se na mikinu!" Studenti komentují nové logo Univerzity Karlovy

Na univerzitách začal nový akademický rok. Univerzita Karlova při této příležitosti představila své nové logo v podobě stylizované svatováclavské koruny doplněné nápisem s názvem školy.

Bude ho využívat v propagačních materiálech. K reprezentačním účelům bude dál sloužit současné logo s vyobrazením historické pečeti.

Důvodem pro vznik propagačního loga byla vizuální roztříštěnost univerzity. V současné době tu existuje až několik stovek různých log.

Názory na logo? Nadšení i kritika

A jak se nové logo líbí? Názory studentů se na stránkách univerzity značně liší. Někteří chválí:

"Pěkné, decentní."
"Náhodou to vypadá moc pěkně. Těším se na mikinu."
"Konečně něco rozumného, důstojného...nápadité a odkazující k tradici, své historické podstatě i dobovým souvislostem. Super.!

Jiní kritizují:

"Dobrá, je to tedy pouze propagační logo, naštěstí. Pořád ale nerozumím tomu, proč by Univerzita Karlova potřebovala být jednodušší a modernější."

"Nerozumím vůbec tomu, proč instituce s tak excelentní historií mění logo, a ještě volí tak obyčejnou mainstreamovou a zcela lacinou formu. Co tím chceme sdělit a komu? Jaká byla potřeba k tomuto kroku? Co vedlo k rozhodnutí měnit logo? Co bylo spatně na nadčasové pečeti?"

"UK má krásný, historický a známý znak. Proč jej nahrazovat tímto nesmyslem?!?! To už všechno tradiční vadí?"

Nová propagační identita Univerzity Karlovy

Dnes má univerzita stovky různých log

Autorem nového propagačního stylu je studio AUTORITY a jeho kreativní ředitel Jan Pilík. Cena loga, které se bude objevovat na webu, sociálních sítích a propagačních předmětech, byla 425.000 korun. Důvodem pro jeho vznik byla vizuální roztříštěnost univerzity. V současné době tu existuje několik stovek různých log.

Nové se bude používat například při prezentaci univerzity na veletrzích vzdělávání a propagačních a popularizačních akcích. Naopak historický znak bude používaný především pro formální komunikaci, tedy například na diplomech a na úřední korespondenci.

Studenti v Brně oslavili školu průvodem, v Liberci mohou užívat umělou inteligenci

Na některých univerzitách už akademický rok začal dříve. Například studenti Vysoké školy ekonomické v Praze a Vysoké školy chemicko-technologické v Praze se učí už od pondělí 18. září. O týden později začala výuka na fakultách Českého vysokého učení technického.

Vysoká škola ekonomická | Foto: Filip Jandourek,  Český rozhlas

Vysoká škola ekonomická letos slaví významné jubileum. Vznikla před 70 lety. A byla dlouho jediným univerzitním místem pro studium ekonomických věd na území ČR. Dnes na ní studuje více než 13 tisíc studentů. Studovali zde například bývalí prezidenti Miloš Zeman a Václav Klaus, bývalý guvernér ČNB Miroslav Singer i současný guvernér Aleš Michl, nejbohatší Čech Petr Kellner, který tragicky zahynul v roce 2021, ale i tenista Jan Kodeš, či zpěvák Ivan Mládek.

Brněnští studenti Divadelní fakulty Janáčkovy akademie zahájili akademický rok bujarým průvodem v duchu starořeckých slavností. Letos si studenti vybrali boha vína Dionýsa. Pouliční průvody jsou novodobou fakultní tradicí, kromě přivítání studentů do akademické obce mají také přibližovat divadlo lidem.

Bujarý průvod v duchu starořeckých slavností zahájil akademický rok na Divadelní fakultě Janáčkovy akademie múzických umění v Brně | Foto: Igor Zehl,  ČTK

Technická univerzita v Liberci umožní studentům používat od tohoto semestru při studiu umělou inteligenci (AI). Podmínkou ale je, že její použití musí student ve své práci uvést. Také Liberecká univerzita zahajuje už 70. rok.

Autor: Zdeňka Kuchyňová | Zdroje: ČTK , Univerzita Karlova
klíčové slovo:
spustit audio