Detektory zvuku či panická tlačítka. Univerzita Karlova řeší nová bezpečnostní opatření i stálé pietní místo

Budova Filozofické fakulty Univerzity Karlovy

V budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze by mohlo vzniknout stále pietní místo, které by připomínalo tragickou událost, při které 21. prosince čtyřiadvacetiletý student univerzity zastřelil 14 lidí a dalších 25 zranil. Univerzita Karlova to řeší i s podobně zasaženými zahraničními institucemi.  Krizový štáb univerzity mezitím dál řeší otázku nových bezpečnostních opatření.

Hlavní budova Filozofické fakulty Univerzity Karlovy zůstává minimálně do konce ledna uzavřena, a to včetně všech knihoven, které tam sídlí. Podle vedení univerzity je v první řadě potřeba opravit vnitřek budovy, který je po tragické události poničený.

Otomar Sláma | Foto: Cetronix,  Wikimedia Commons,  CC BY-SA 4.0 DEED

„Asi největší co do rozsahu škod jsou ty na dveřích, které byly ve většině případů poškozeny policejním zásahem. A budova je obrovská. Jsou tam až stovky dveří, takže stále opravujeme,“ popsal Českému rozhlasu Otomar Sláma, šéf krizového štábu Univerzity Karlovy.

Vedení univerzity včetně vedení jednotlivých fakult stále řeší otázku vhodného posílení bezpečnostních prvků.

„Mezi řadu projednávaných opatření patří režimová opatření, různá panická tlačítka. Jedná se o potenciálním nasazení rozhlasů, o detektorech zvuku, které jsou schopny rozpoznat třeba tříštění skla nebo zrovna střelbu, také o nasazení informačního systému, který by mohl informovat všechny zaměstnance a studenty, kteří jsou na místě. Možností je celá řada a zkušeností z republiky a ze světa také,“ přiblížil Českému rozhlasu Sláma.

Krizový štáb podle něj předpokládá, že 4. ledna představí plán toho, co se bude realizovat v nejbližších týdnech a měsících. V krátkodobém horizontu bude podle něj univerzita zavádět řadu opatření, která již byla v různé fázi rozpracovanosti a v dlouhodobém horizontu půjde o systémovější opatření většího rozsahu.

Pietní místo

Před budovu Karolina, historického sídla Univerzity Karlovy, i před budovu Filozofické fakulty na Palachovo náměstí dál chodí lidé, aby uctili oběti tragické střelby. Lidé tam zapalují svíčky a nosí květiny, fotografie či vzkazy pro oběti. Podle Slámy by na fakultě mohlo vzniknout pietní místo k připomínce tragické střelby.

„Radíme se jak s českými, tak se zahraničními subjekty, které podobnou tragickou situací prošly. Sbíráme od nich dobrou praxi, jak se se situací vypořádaly. Je to v řešení, ale konečné rozhodnutí zatím nepadlo,“ poznamenal.

Pietní místo před Filozofickou fakultou | Foto: Kamila Schusterová,  Český rozhlas

Na náměstí Jana Palacha vznikne místo pro setkávání celého univerzitního společenství, ale i veřejnosti. „Návrat akademického života na náměstí a do hlavní budovy FF UK je nezbytnou součástí procesu vyrovnávání se s tragickou událostí, která během krátkého okamžiku změnila život celé naší komunity,“ uvedla fakulta na webu.

Škola už připravila a připravuje akce, které se stanou součástí iniciativy Měsíce pro fakultu. Během čtyř týdnů zde vytvoří místo pro postupnou obnovu fakultního společenství a prostor pro vyjádření úcty.

První akcí bude průvod „Přenesení světla“, který se bude konat čtrnáct dní od tragické události, tedy ve čtvrtek 4. ledna. Procesí se svíčkami vyrazí odpoledne od Karolina na náměstí Jana Palacha, kde bude zapálen pietní oheň. Počítá se s udržováním pietního ohně po celý měsíc.

„Budou tam přenesena pietní místa od Karolina a hlavní budovy filozofické fakulty. Organizace průvodu se ujali zástupci studentských spolků Univerzity Karlovy,“ informuje univerzita.

Autor: Katarína Brezovská | Zdroje: Český rozhlas , Univerzita Karlova
klíčové slovo:
spustit audio