Grebeníček přirovnal vládní krizi k praní špinavého prádla

K praní špinavého prádla přirovnal předseda KSČM Miroslav Grebeníček současnou vládní krizi. Způsob, jakým postupují lidovci ve shodě s ODS, podle něj snad naplňuje představy pravice o tom, jak co nejdříve přijít k moci. "Skoro mám pocit, že Miroslav Kalousek dostal od předsedy ODS bojový domácí úkol snižovat už tak dost nízké preference sociálních demokratů," řekl v sobotu Grebeníček novinářům v Nymburku.

Reakce ČSSD a unionistů podle Grebeníčka potvrzuje, že jediné hodnoty, které vyznává celá vládní koalice, jsou úzce omezené zájmy stranických špiček udržet si funkci a postavení.

"Přetahování se o to, kdo osobně z lídrů má více másla na hlavě, jen dál znechucuje voliče a prohlubuje jejich nedůvěru v politické reprezentace," uvedl Grebeníček. Toto přetahování by mělo podle něj smyl pouze tehdy, pokud by vedlo k přijetí systémových opatření, tedy účinného a vymahatelného zákona o střetu zájmů a systémově založeného institutu majetkových přiznání. "Obávám se, že když dojde na lámání chleba, zůstaneme s těmi návrhy v parlamentu sami," poznamenal. Jak se prý ukazuje, ODS, lidovci ani ČSSD nemají o takové systémové řešení zájem.

KSČM podle něj nehodlá přispívat k politické destabilizaci stylem vedoucích politiků ODS a KDU-ČSL, ale ani zachraňovat premiéra, který ztratil důvěru v očích značného množství občanů.