Gripen: V ČR jsme již vytvořili offsety za čtyři miliardy Kč

Konsorcium Gripen International, které českému vojenskému letectvu dodalo stíhačky Jas-39 Gripen, do konce loňského roku v Česku vytvořilo offsetové projekty za více než čtyři miliardy korun. Na čtvrtečním tiskové konferenci to řekl mluvčí konsorcia Owe Wagermark. Zpětné investice Gripenu do české ekonomiky by měly do roku 2014 dosáhnout 25 miliard korun, což je zhruba 130 procent ceny pronájmu stíhacích letadel. Wagermark uvedl, že offsetový program Gripen začal v roce 2002 a nyní je do něj v ČR zapojeno 13 firem. Hodnota offsetů byla na konci loňského roku 4,2 miliardy korun, což je 16,5 procenta celkového offsetového závazku. "Všechny projekty se zaměřují na výrobu a následný export do Evropy, na Blízký Východ, a generují tak pro českou ekonomiku čistou exportní hodnotu," uvedl.

Ministerstvo obrany je s plněním offsetového programu spokojeno. "Společnost Gripen International nyní překračuje svůj závazek více než dvojnásobně," řekl ředitel odboru řízení projektu nadzvukového letounu ministerstva obrany Vladimír Ficenec. Z 25 miliard offsetů by mělo 20 procent směřovat přímo do českého obranného nebo leteckého průmyslu, zbývající část do libovolného průmyslového odvětví.

Pronájem 14 stíhaček Gripen za 19,6 miliardy korun loni v červnu schválila vláda Vladimíra Špidly. Česko letadla zaplatí do deseti let formou každoročních splátek. Kromě přímých nákladů se z rozpočtu ministerstva obrany uhradí jejich výzbroj. Firma zatím dodala Česku šest strojů. Zbylých osm strojů by měla armáda dostat ve druhé polovině roku.