Přehled tisku

Ministr Pavel Blažek s Lenkou Bradáčovou
0:00
/
0:00

Deníky komentují jmenování ústecké žalobkyně Lenky Bradáčové pražskou vrchní státní zástupkyní. Ministr spravedlnosti Pavel Blažek z ODS tím vyhověl návrhu nejvyšší státního zástupce Pavla Zemana. Ten navrhl Bradáčovou do čela Vrchního státního zastupitelství v Praze již před měsícem Blažkovu předchůdci Jiřímu Pospíšilovi.

Ministr Pavel Blažek s Lenkou Bradáčovou
Deníky komentují jmenování ústecké žalobkyně Lenky Bradáčové pražskou vrchní státní zástupkyní. Ministr spravedlnosti Pavel Blažek z ODS tím vyhověl návrhu nejvyšší státního zástupce Pavla Zemana. Ten navrhl Bradáčovou do čela Vrchního státního zastupitelství v Praze již před měsícem Blažkovu předchůdci Jiřímu Pospíšilovi. Hospodářské noviny poukazují na to, že kdyby byla Bradáčová před měsícem jmenována vrchní státní zástupkyní, čelila by obvinění, že dostala trafiku za obvinění významného opozičníka. Během týdnů, které uplynuly, se však ukázalo, že vzbuzuje odpor a strach napříč politickým spektrem. Nad hlavou diskrétně mlčící Bradáčové podle listu mezitím vyrostla aura spasitelky, která svou existencí rozbije mafiánskou síť. "Na to jedna žena ale nestačí," naznačuje komentátor deníku.

Podle Lidových novin by se chtělo říct: konec dobrý, všechno dobré. Ale protože rozhodování Pavla Blažka o prostém návrhu na jmenování vrchní státní zástupkyně v Praze trvalo měsíc, namístě je spíš úleva: konečně vůbec nějaký konec. "Jednu šéfku státních zástupců s vynikajícími předpoklady už jsme tu měli: také byla ve svém kraji hvězda, také se zaměřovala na násilnou kriminalitu, také měla bezvadný životopis, také si pečlivě chránila soukromí. A přesto když Renata Vesecká v roce 2010 končila, nechávala po sobě rozbořené vody," připomínají Lidové noviny. Mladá fronta Dnes píše, že jmenování Bradáčové je bezpochyby příslibem a výzvou. "Výzvou pro nás, abychom stejně pozorně sledovali změny v české justici. Abychom stejně precizně dokázali zformulovat další objednávku. Ať už půjde o změny osobností či zákonů," míní komentátor.


Neberte úplatky, nabádal podle Mladé fronty Dnes při firemním školení společnosti Hospimed její šéf Jindřich Řehák. Podle detektivů protikorupční policie je to ale právě on, kdo předal spolupracovníku bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha Petru Kottovi úplatek 12 milionů korun za dodávky zdravotnické techniky do středočeských nemocnic. Vlastní zaměstnance přitom před korupcí varoval. Na interní školení manažerských dovedností získal dokonce dotaci z Evropské unie. Řehákovo jméno s objevuje v policejních odposleších, na jejichž základě policie podruhé žádá o vydání poslance Ratha k trestnímu stíhání. Navzdory tomu sám Řehák dosud z ničeho obviněn nebyl, je na svobodě a podle svých slov s policí spolupracuje, uvádí Mladá fronta Dnes.


Foto: ČTK
Obrana nabídne letouny L-159 Litvě i Slovensku. Za pakatel. Ministerstvo obrany chce prodat třicet nepoužívaných letadel za každou cenu. Zájem o zlevněné stroje by mohlo mít i Maďarsko, uvádí deník Právo. K prodeji by mělo dojít do konce letošního roku, kdy končí dvouletá smlouva s výrobcem letounů Aero Vodochody na konzervování nepotřebných letadel. Udržování třiceti strojů v hangárech přitom stojí ročně desítky milionů. Ministr Alexandr Vondra z ODS chce letitý problém řešit jednou provždy a razantně, řekl deníku Právoředitel sekce vyzbrojování ministerstva Pavel Bulant. Kolik je obrana ochotna slevit, zatím ale neprozradil. Když byl v loňském roce v jednání odprodej nepotřebných armádních letounů do Iráku, mluvilo se až o milionu dolarů za kus. S Irákem dál vyjednává Aero o odprodeji nových strojů, které by firma teprve vyrobila.


O pacienty se v nemocnicích má starat méně sester. Nemocnice je propouštějí, vyhláška jim to umožňuje. Píší o tom Lidové noviny. Podle vyhlášky totiž stačí když na ambulanci pracuje místo zdravotní sestry zdravotnický asistent. Nemocnice proto nutí sestry, aby přistoupily na snížení své kvalifikace, a tedy i platu, nebo aby ze svého místa odešly. Snižování počtu zdravotních sester pociťují lékaři. "V poslední době se u některých pacientů, když je předám po operaci na běžné oddělení, klepu strachy, jestli je sestry stačí dost často sledovat," přiznal například zkušený lékař z fakultní nemocnice. Vyhláška o minimálním personálním vybavení platí od letošního dubna. Při jejím vydání ministerstvo zdravotnictví zdůrazňovalo, že se jedná opravdu o minimální počty, které personální devastaci nezpůsobí.


Foto: Evropská komise
Deník Právo uvádí, že přecpané školní třídy se po letech znovu stanou realitou. Ředitelé základních škol uvažují o jejich slučování. Už nebudou v některých ročnících vznikat tři, ale jen dvě třídy, každá po třiceti žácích. Stačí dostat výjimku, a do jedné třídy mohou vecpat dokonce až 34 dětí. Ušetří tím finance, píše Právo. Rodičům se to ale pochopitelně nelíbí. Podle nich je slučování tříd krokem vzad, který se odrazí v psychice i prospěchu dětí. Navyšování počtu dětí ve třídách odmítají i odborníci. Podle dětského psychologa Miroslava Hudce byly podobně naplněné třídy v polovině 70. let Husákova babyboomu. "Okamžitě se to projevilo v počtu dětí v psychologických poradnách. A co hůř, i v počtu dětí, které selhávaly,"říká Hudec s tím, že podobný vývoj lze očekávat i nyní. Podle něj by mělo být dětí ve třídě jen kolem dvaceti. Jenže silný populační ročník teprve přijde Za dva roky do prvních tříd nastoupí o dvacet procent prvňáčků víc než letos.


Štěpánka Hilgertová,  foto: ČTK
České čekání na olympijskou medaili může podle Mladé fronty Dnes brzy skončit. Na vodě. Od úterka totiž začínají boje o cenné kovy na kanálu vodních slalomářů v Lee Valley. Do nich prošlo z dvoudenního maratonu kvalifikací všech pět českých lodí. "Tahle trať vás na spoustě míst může vyškolit,"řekla kajakářka Štěpánka Hilgertová, která ve 44 letech startuje už na svých šestých hrách. Včera však zvládla kvalifikaci suverénně, skončila v ní pátá, na dosah nejlepších. Dál jdou i mistři Evropy v deblkánoi Jaroslav Volf s Ondřejem Štěpánkem a debutantská dvojice v kategorii C2 Vavřinec Hradilek a Stanislav Ježek. "Na olympiádu nejezdíme jen pro účast v kvalifikaci," prohlásil Ondřej Štěpánek. Až příliš mnoho českých sportovců v jiných odvětvích ale bohužel v úvodních kolech končí. Po sérii zklamání mohou peřeje náladu ve výpravě změnit.