Švédsko nabídlo levnější pronájem stíhaček

Foto: Ministerstvo obrany ČR

V roce 2004 schválila vláda Vladimíra Špidly pronájem 14 stíhaček Gripen švédského výrobce Saab. Smlouva je desetiletá a vyprší na konci roku 2014. Proto už probíhají jednání se švédskou stranou o možnostech další spolupráce. A to přesto, že řadu let také trvá neúspěšné vyšetřování korupce související s pronájmem stíhaček a premiér Petr Nečas dokonce svého času avizoval, že dokud nebude vyšetřování uzavřeno, nemůže se stejným výrobcem Česko dál jednat.

Foto: Ministerstvo obrany ČR
Vláda v únoru letošního roku rozhodla, že Česko se nadzvukového letectva nevzdá ani po roce 2014, a pověřila ministra obrany Alexandra Vondru jednáním se zástupci švédské vlády o možnostech "překlenovacího řešení" dalším provozováním 14 gripenů. V létě přišla první nabídka, o které ale Vondra prohlásil, že českou stranu neuspokojila. Tento týden v pondělí se sešla Bezpečnostní rada státu, kde Vondra představil novou, levnější verzi návrhu:

"Ta současná nabídka je bezmála o 10 procent lepší, než byla ta letní. Jde o jednoznačný pokrok. Ta aktuální nabídka platí do konce prvního kvartálu roku 2013. To znamená, že máme určitý čas."

O řešení už ale nebude informovat Vondra. Ten za několik dní ve funkci skončí. Případného vyjednávání nové smlouvy se Švédy se tak již bude účastnit jeho nástupce. Nový ministr obrany ale zatím není znám. Vondra označil za žádoucí, aby při rozhodování o dalším postupu byl jeho nástupce.

Alexandr Vondra,  foto: ČTK
Podle informací ČTK obsahuje poslední švédský návrh tři varianty pronájmu. První počítá s pronájmem na další tři roky za více než pět miliard korun. Druhá varianta představuje pronájem na pět let za téměř osm miliard a třetí varianta obsahuje nabídku na desetiletý pronájem za více než 14 miliard korun. Vondra by považoval za rozumné, aby se konkrétní podmínky projednaly i s opozicí:

"Je ve hře i střednědobá varianta a koneckonců i ta krátkodobá překlenovací, to je něco, co přesahuije horizont této vlády. Tak myslím taky, že je korektní to probrat i s opozicí."

Stínový ministr obrany za ČSSD Jan Hamáček Českému rozhlasu řekl, že prodloužení pronájmu je pro Česko nejlepší variantou. Podle něj se model pronájmu stíhaček osvědčil a spolupráce se švédskou stranou české armádě vyhovuje:

"Z těch realistických scénářů je opravdu pronájem ten nejlepší způsob. Konec konců ukázalo se za posledních 10 let, že to je model funkční. Vojáci jsou velmi spokojeni, říkájaí, že v porovnání s jinými státy, které mají jiné typy letadel, je fungování servisu a podpory ze strany výrobce nesrovnatelně lepší, než u jiných strojů. Takže tento model se osvědčil a já si myslím, že je možné v něm pokračovat."

Alexandr Vondra a Jiří Šedivý,  foto: Ministerstvo obrany ČR
Jiří Šedivý, bývalý náčelník generálního štábu, řekl v České televizi, jak novou nábídku pronájmu nadzvukových letounů vidí on:

"Já si myslím, že kdybychom potrovnávali podmíny proti tomu, co se vyjednávalo v roce 2002, tak by ta cena měla být asi o 25 procent nižší. Je ovšem potřeba vidět, pokud se budeme bavit v absolutních číslech, co je skutečně zahrnuto do toho dalšího desetiletého pronájmu, protože předpokládám, že pravděpodobně bude nejvýhodnější ta desetiletá perioda."

"Stíhací letectvo je a bude pevnou součástí armády ČR. Je to jeden ze základních znaků státní suverenity,"řekl Vondra, který považuje současnou nabídku za překlenovací řešení na přípravu nového tendru. Pokud by se Češi se švédskou stranou teď nedohodli, měl by podle premiéra Petra Nečase rovnou následovat nový tendr, jehož by se účastnili i další výrobci letecké techniky.

A jak je to s vyšetřováním podezření na korupci při domlouvání Gripenů? Vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová v listopadu prohlásila, že za korupci v kauze pořízení Gripenů pro českou armádu už asi nikdo obviněn nebude.