Gross má při formování vlády podporu ČSSD, a to i kritiků koalice

Úřadující předseda ČSSD Stanislav Gross zřejmě může od stranických orgánů očekávat většinovou podporu pro formování vlády na dosavadních koaličních základech. Jeho postup je přijatelný i pro kritiky současného kabinetu. Grosse do nynější situace vehnal prezident Václav Klaus a šéf ODS Miroslav Topolánek, řekl ČTK šéf ČSSD v Ústeckém kraji Jaroslav Foldyna, který patřil k nejtvrdším kritikům nynější vlády.

Prezident podle Foldyny limitoval Grosse neochotou jmenovat vládu, jejíž důvěra by se opírala o komunisty. Dosavadní koalici, která ve sněmovně opět disponuje 101 hlasem, utužil Topolánek tím, že dryáčnicky žene zemi do předčasných voleb, které nikdo nechce, uvedl šéf ústeckých socialistů.

"Když dva dělají totéž, nikdy to není totéž," odmítl názory, podle nichž bude jen pokračovat Špidlova vláda bez Špidly. Je přesvědčen o tom, že politika ČSSD bude pod Grossovým vedením srozumitelnější, a věří, že se mu podaří prosadit více ze sociálnědemokratického programu.

Původní koalice podle místopředsedy ČSSD Zdeňka Škromacha už vlastně neexistuje. Podotkl, že vládní strany nyní reprezentují jiní předsedové: socialisty Gross, lidovce Miroslav Kalousek a unionisty Pavel Němec. Nový kabinet bude muset být "čitelnější pro voliče sociální demokracie", protože ta na minulém projektu vládní koalice nejvíce ztratila, zdůraznil.

Socialisté podle něj také budou hledat širší základ pro vládní politiku ve sněmovně. "Ať už bude vláda jakákoliv, bude jiná. Všichni koaliční partneři prošli nějakým vývojem za dva roky," dodal. Zdroje blízké Grossovi říkají, že by se nová koalice neměla uzavírat do ghetta jako za Špidly, měla by přitáhnout k odpovědnosti i opoziční strany.

Ani příznivci bývalého šéfa ČSSD Miloše Zemana nevěří tomu, že by se jim podařilo na zasedání výboru prosadit usnesení odmítající vládu na dosavadním koaličním základě. Opatrně se vyjádřil i senátor Richard Falbr. Nechápe, v čem je rozdíl mezi koalicí Grosse a Špidly, který ji před výborem neobhájil, a proto odstoupil ze stranické i vládní funkce. "Dám si to vysvětlit," dodal.