Ani vnitřní rozpory reformu neohrozí

Vladimír Špidla, foto: ČTK

V sociální demokracii panuje kvůli vládní reformě veřejných financí napětí a zazněly dokonce hlasy požadující svolání mimořádného sjezdu strany. Celkovou situací se zabývalo o víkendu předsednictvo ČSSD. Blíže k tomu Zdeněk Vališ.

Vladimír Špidla,  foto: ČTK
Bezesporu nejdůležitějším úkolem nejsilnější vládní strany je prosadit reformu. S ní také svázal Vladimír Špidla osud svého kabinetu. Potíž je v tom, že nebezpečí neúspěchu nehrozí od lidovců či unionistů, ale od samotných sociálních demokratů. Mnozí z nich se obávají příliš tvrdých dopadů reformy na lidi s nižšími příjmy a vyčítají Špidlovi, že při koncipování reformních kroků až moc ustoupil a přijal v některých ohledech spíše představy pravice. To ale Špidla odmítá.

"Reforma veřejných financí je reakcí na realitu. Klíčové je finance stabilizovat a žádný jednotlivý detail není tak důležitý, aby mohl převážit základní přístup. Je velmi nutné reformu prosadit. Pokud by se tak nepodařilo, došlo by k demontáži sociálního státu úsilím ODS, která by si tak otevřela velmi podstatný vliv pro svou politiku."

Josef Hojdar,  foto: ČTK
Část sociálních demokratů ale této argumentaci jako by stále nechtěla rozumět. Minulý týden na protest proti navrženému balíku reformních zákonů vystoupil ze stranického poslaneckého klubu Josef Hojdar. Ve čtvrtek pro ně sice při prvním čtení ve sněmovně zvedl ruku, ale zároveň pohrozil, že pokud vláda reformu nezmění, bude prý mít potíže učinit totéž při definitivním hlasování v září. Za Hojdara se navíc v pátek postavila jeho mateřská organizace v Ústí nad Labem a nic na tom nezměnila ani osobní přítomnost Špidly a Grosse. Vedení sociální demokracie pak v sobotu odmítlo uznat Hojdarovu výjimečnost.

"Chci také zdůraznit, že poslanec Hojdar je jeden z poslanců a že jeho návrhy budou projednávány se stejnou pečlivostí, jako návrhy kteréhokoli jiného poslance zvoleného za ČSSD do Parlamentu České republiky."

Nekompromisní postoj vůči rebelantovi ale není pro některé pozorovatele až tak překvapující. Hojdar je prý znám spíše jako byznysmen než jako přesvědčený sociální demokrat, takže možná dostane nějakou zajímavou trafiku a tím bude zpacifikován. Ostatně Hojdar sice z poslaneckého klubu vystoupil, ale zůstává členem sociální demokracie. V podobných případech v minulosti tomu tak nikdy nebylo. O menší rozruch se minulý pátek postarala také stranická organizace v Praze 1, která vyzvala vedení, aby svolalo mimořádný sjezd. Tímto požadavkem se prý ale předsednictvo vůbec nezabývalo. První stranický místopředseda Stanislav Gross ho označil přímo za hloupost.

Bohuslav Sobotka a Stanislav Gross,  foto: ČTK
"Sociální demokracie tady má v tuto chvíli daleko jiné věci na práci, než se zajímat v tuto chvíli takovými problémy, které jsou nyní uměle nastolovány."

Sedm hodin jednalo v sobotu předsednictvo sociální demokracie. Závěry jednání se dají shrnout do lapidárního konstatování: strana není v krizi, ale je třeba více propagovat reformu veřejných financí. Co je tedy podle Stanislava Grosse pro sociální demokracii charakteristické?

"Malá sebedůvěra, která si myslím, že je naprosto neopodstatněná. Doposud jsme nedokázali jasně a srozumitelně vysvětlit podstatu reformy veřejných financí, protože ona nepřináší nic dramatického."

Vedení sociální demokracie nicméně soudí, že ani rozpory uvnitř strany úspěch reformy neohrozí. "Ono to nakonec nebude tak žhavé, jak se nyní zdá," podotkl Gross.