Špidla bojoval do poslední chvíle

Vladimír Špidla a Stanislav Gross, foto: Autor

Předseda vlády a sociální demokracie Vladimír Špidla odchází z obou funkcí, protože se mu nepodařilo přesvědčit ústřední výkonný výbor ani o své vládní, ani o stranické koncepci. obhájit koncepci současné vládní koalice. Sobotní jednání sociálních demokratů sledoval Zdeněk Vališ.

Vladimír Špidla a Stanislav Gross,  foto: Autor
Ve hře byly v sobotu tři varianty. Za prvé, vše zůstane při starém a Špidla dostane ještě šanci pokračovat jako předseda i premiér. Tomu ale věřil jen málokdo. Druhá varianta předpokládala, že dojde na tzv. německý model, Špidla zůstane premiérem a Stanislav Gross převezme vedení sociální demokracie. Takový kompromis ale Špidla už před sobotním jednáním důrazně odmítl, ačkoli ho k němu přemlouvali i někteří jeho přívrženci. Třetí varianta pak počítala s tím, že Špidla důvěru ústředního výboru nezíská a skončí jako předseda strany i jako premiér. Nakonec ale došlo na jinou variantu. Vladimír Špidla rezignoval na obě funkce, i když těsně vyhrál při hlasování o vyslovení nedůvěry jeho osobě. Přestože je znám jako zarputilý bojovník, hodil obrazně řečeno ručník do ringu ve chvíli, kdy ústřední výbor nepodpořil současnou koaliční vládu.

"Nemám-li podporu svého vlastního politického hnutí, těžko mohu dělat premiéra vlády založené na většině sto a jednoho hlasu.

Vladimír Špidla odmítl představu, že by zůstal předsedou strany a pak byl třeba ústavní cestou pověřen sestavením jiné vlády. Ta současná podle něj pracovala dobře.

Vladimír Laštůvka,  foto: Autor
"Chci konstatovat, že to byla koaliční vláda, že naši koaliční partneři se chovali jako skuteční koaliční partneři. Já nemám žádnou výhradu vůči některému z nich. Pokud existovaly rozpory, které byly dány programem, nebo politické zápasy ze stejného důvodu, tak to byly zápasy, které nemohu popsat jinak než jako kultivované a v řadě případů vysloveně i obohacující."

Někteří sociální demokraté oceňují fakt, že Špidla opustil i stranickou funkci. Člen ústředního výboru a bývalý ministr školství Eduard Zeman, který nikdy nebyl Špidlovým příznivcem, řekl Radiu Praha, že to považuje za čestný postoj.

"Vladimír Špidla nezískal nadpoloviční většinu a samozřejmě neprohrál stanovami danou třípětinovou většinu. To, že za této situace věc položil, je něco, čeho si docela vážím. On nemusel odstoupit. Tady většina lidí spekulovala, zda to za této situace udělá nebo ne. Je od něj charakterní, že řekl: ano, tato důvěra mě nestačí. Nehrál na to, že nedostal třípětinovou nedůvěru, jak přikazují stanovy."

Samotnou celodenní debatu na ústředním výboru označovali jeho členové vesměs jako věcnou. Rozhodně prý nepřevládaly emoce. Průběh zasedání hodnotil kladně také předseda zahraničního výboru Poslanecké sněmovny Vladimír Laštůvka.

Miloš Zeman,  foto: Autor
"Vladimír Špidla hovořil velmi dobře, hovořil věcně, bojoval, uváděl některé věci na pravou míru. Byla to otevřená věcná debata, v níž jsme si sice nebrali servítky, ale v níž jsme na sebe nebyli zlí. Myslím si, že to je tradice a zvyk, který bychom měli v sociální demokracii obnovit,"

Jisté emoce vnesl do jednání bývalý sociálnědemokratický lídr Miloš Zeman. Jeho účast byla překvapením hned dvakrát. Jednak proto, že dostal pozvání, ačkoliv není členem žádného stranického orgánu, jednak proto, že toto pozvání přijal. Dosud vždy vzkazoval ze svého dobrovolného exilu na Vysočině, že je ochoten přijet pouze na mimořádný sjezd strany. Vladimír Laštůvka zhodnotil Zemanovo vystoupení stručně.

"Projev Miloše Zemana byl jak vždy velmi emociálně rétoricky naprosto dokonalý."

Miloš Zeman odjel ze zasedání ještě před hlasováním o důvěře nejvyšším představitelům sociální demokracie. Svůj odmítavý postoj ke Špidlovi i Grossovi ale nezměnil.

"Je správné odvolat člověka, který selhal v nejvyšší funkci. Pokud jde o to, zda ho nahradit člověkem, který selhal v druhé nejvyšší funkci, to si musí rozhodnout ústřední výbor."