Špidla hraje vabank a bojuje do poslední chvíle

Vladimír Špidla, foto: Autor

Premiér a předseda ČSSD Vladimír Špidla odmítl rezignovat a zůstává v čele strany nejméně do soboty, kdy se bude konat zasedání jejího ústředního výkonného výboru. Nehodlá se bez boje vzdát ani postu premiéra. V sociální demokracii ale sílí přesvědčení, že strana se musí změnit. Podrobnosti má Zdeněk Vališ.

Vladimír Špidla,  foto: Autor
Až do pozdních večerních hodin jednalo v sobotu předsednictvo sociální demokracie o situaci ve straně po prohraných eurovolbách. Před novináře pak předstoupil na pár minut pouze Vladimír Špidla. Jako vždy byl lakonický a skoupý na informace, i když projevil také svůj specifický smysl pro humor. Sobotní jednání předsednictva sociální demokracie bylo podle některých účastníků velmi bouřlivé. Vladimír Špidla ho ale charakterizoval slovy.

"Debata byla, musím říci, velmi hezká. Už dlouho taková dobrá debata nebyla."

Předsedkyně jihomoravské organizace sociální demokracie Zuzana Domesová, která patří k velkým kritikům Vladimíra Špidly, k tomu později před Lidovým domem poněkud sarkasticky dodala.

"Jsem ráda, že jsme mu připravili příjemné odpoledne."

Na čem se tedy předsednictvo dohodlo? Už na tuto sobotu bylo přeloženo zasedání ústředního výboru.

"Na výkonném výboru předložím svou politikou koncepci a protože jsme demokratická strana, a to je na tom to půvabné a dobré, tak bude nějaký výsledek. Na základě toho výsledku se samozřejmě budu muset rozhodnout, ale to se uvidí."

Zuzana Domesová,  foto: Autor
V sobotu se zároveň bude hlasovat o důvěře jednotlivým členům vedení strany. Ještě před zasedáním ústředního výboru chce ale Vladimír Špidla iniciovat ve sněmovně hlasování o důvěře vládě. Pokud ji získá, jeho stranickou pozici by to podle některých sociálních demokratů mohlo upevnit. Od koaličních partnerů, lidovců a unionistů, už Špidla o víkendu důvěru v podstatě dostal. Otázkou je, jak se při hlasování zachovají poslanci ze samotné sociální demokracie, zda svého premiéra takříkajíc nepotopí. Není žádným tajemstvím, že zřejmě už většina sociálních demokratů by ráda viděla v čele strany i vlády Stanislava Grosse. Ten se už minulý týden sešel na tajné schůzce s prezidentem Václavem Klausem a podle deníku Právo prý Klaus nabídl věčně "korunnímu princovi" Grossovi post premiéra, pokud padne Špidlova vláda. Vladimír Špidla ale této schůzce nepřikládá příliš velkou váhu.

"Byl jsem informován o tom, že pan místopředseda Gross půjde za prezidentem. Musím říci, že jádrem toho setkání byla úplně jiná otázka, ale protože už se to tak schumelilo, tak se jednalo i o těchto věcech."

Špidlovi ovšem nemohlo uniknout, že Stanislav Gross už po eurovolbách naznačil nutnost zásadní rekonstrukce současné vlády. A to je bezesporu voda na mlýn i přívržencům někdejšího předsedy Miloše Zemana. Také oni dnes Grosse podporují. Jedním z nich je i Jaroslav Foldyna, člen předsednictva a šéf vlivné severočeské organizace. Foldyna potvrdil Radiu Praha, že mu není po chuti současná vládní koalice.

Jaroslav Foldyna,  foto: Autor
"Od samého počátku jsem byl poměrně skeptický k této stojedničkové koalici. V ní možnost sociální demokracie naplnit svůj volební program byla výrazně omezena. A v tom si myslím je propad našich preferencí."

Současná protišpidlovská a progrossovská fronta je na druhé straně vnitřně diferencovaná. Jaroslav Foldyna by v souladu s vizí Miloše Zemana upřednostňoval menšinovou vládu, ať už čistě jednobarevnou, popřípadě jen koalici s lidovci. Naproti tomu třeba jihomoravská reprezentantka v předsednictvu Zuzana Domesová, tvrdí, že propad sociálnědemokratických preferencí nemá na svědomí současná koalice.

"Myslím si, že jsme splnili daleko víc z našeho volebního programu, než když jsme vládli v minulém volebním období s podporou ODS. A reformu veřejných financí by bylo nutné dělat, to víme asi všichni."

Jenže právě kvůli této reformě veřejných financí se od vás voliči odvrátili.

"Nemyslím si, že je to jenom kvůli reformě veřejných financí. Neumíme to lidem vysvětlit, neumíme vést takovou útočnou politiku, jako třeba ODS nebo KSČM. Také jsme v nevýhodě, protože jsme vládnoucí strana. Z opozice se samozřejmě útočí lépe. Stačí jasná stručná obvinění bez jakéhokoli zdůvodnění, lidé to vezmou, to je věc reklamy. A další věc, já si myslím, že zapůsobilo také to, jakým způsobem se chováme vůči sobě, jak v poslaneckém klubu, tak v médiích. Nechci rozebírat ty poslední případy, které proběhly těsně před volbami, kdy třeba jeden ministr napadá bývalého ministra. To se nedělá. Lidé to hodnotí velice záporně."

I přes rozdílné náhledy na příčiny propadu sociálnědemokratických preferencí se různé názorové proudy ve straně shodují v tom, že tou hlavní příčinou je předseda, který prostě nezvládl řízení strany. Někteří sociální demokraté se netají obavou, že Vladimír Špidla může nyní svou zarputilostí vyvolat ještě větší vnitrostranickou krizi a navíc sociální demokracii ještě zesměšnit. Mohlo by se totiž stát, že ve čtvrtek vysloví sociálnědemokratičtí poslanci vládě, a tím i Špidlovi, důvěru a v sobotu přiměje ústřední výbor Špidlu k rezignaci.