Nová vláda - záchranný člun důvěryhodnosti ČSSD

Jan Kavan

Ústřední výkonný výbor ČSSD v neděli drtivou většinou schválil postup úřadujícího předsedy Stanislava Grosse při formování nové vlády. V závěrečném usnesení se říká, že mají pokračovat jednání ČSSD, KDU-ČSL a US-DEU o vytvoření nové vlády, která bude působit až do konce volebního období v roce 2006. Úřadují předseda ČSSD Stanislav Gross informoval, že loajalitu budoucí vládě bude chtít stvrdit podpisem. Někteří poslanci už ale dali najevo, že takový postup odmítají. Jedním z nich je Jan Kavan.

Proč Jan Kavan prohlášení podpory budoucí vládě odmítl?

"Tak já jsem zatím neodmítl, protože to jednání bude zítra na poslaneckém klubu. Na zasedání ÚVV jsem si ale myslel, že je férové podělit se se členy ÚVV se svými pocity z této žádosti. Řekl jsem, že s tím mám velký problém, neboť jen tři týdny předtím pouze 40 členů ÚVV hlasovalo pro důvěru stejné tříbarevné koaliční vládě, a na základě toho Vladimír Špidla odstoupil. Mně se zdá, že občané budou jen těžko této rychlé změně postoje rozumět, když současně Stanislav Gross říká, že nechce sestavovat Špidlovu vládu bez Špidly. Proto jsem řekl, že zítra zkusím na poslaneckém klubu navrhnout alternativní znění, které by splnilo tentýž účel (který požaduje pan prezident Klaus): že bychom vyjádřili vůli podpořit úsilí Stanislava Grosse sestavit vládu, která by získala podporu napoloviční většiny poslanců."

V čem přesně spočívá ta vaše alternativa?

"Ta věta, kterou bych rád, aby poslanci odhlasovali (ale nemám o tom žádné iluze, protože ta jednání jsou hodně pokročilá a někteří poslanci to již podepsali, takže asi nebude vůle ke změně) by zněla zhruba v tom smyslu: "My, níže podepsaní poslanci vyjadřujeme podporu úsilí Stanislava Grosse sestavit vládu, která by získala nadpoloviční podporu v poslanecké sněmovně." Tato formulace by nepředjímala automaticky, jaké bude politické složení té vlády. Pochopitelně pro mě je daleko důležitější, s čím potom Gross přijde a také jsem řekl, že se budu pochopitelně rozhodovat potom na základě obsahu nového programového vládního prohlášení, zda novou vládu podpořit nebo ne."

Jak byste vůbec, pane poslanče, zhodnotil to víkendové jednání ústředního výkonného výboru ČSSD?

"Mě nepřekvapilo, byla tam evidentně vůle dát ČSSD novou šanci, získat zpět důvěru veřejnosti a bylo vidět, že si lidé berou více k srdci tu drtivou porážku, kterou jsme utrpěli v evropských volbách, a hledají odpověď, proč jsme takto ztratili. Myslím si, že včerejší jednání ukázalo, že Stanislav Gross má obrovskou podporu ve svém úsilí. Někteří říkají: Nejsme si úplně jisti, s jakým výsledkem přijde, ale má naši podporu, aby se o to pokusil, protože to je jedna z posledních možností, jak zachránit důvěryhodnost strany."

Spolu s Janem Kavanem se na Grossem zvolený postup zajišťování podpory kriticky dívá také předseda sněmovního zahraničního výboru Vladimír Laštůvka a dalších asi deset poslanců.