Gross na Klausova slova reagoval další výzvou k proevropské vládě

Premiér a předseda ČSSD Stanislav Gross reagoval na páteční prezidentovo stanovisko opakovanou výzvou bývalým koaličním partnerům ke vzniku proevropské vlády bez stranických špiček. "Opakovaně vyzýváme KDU-ČSL a US-DEU k vytvoření proevropsky orientované nekomunistické vlády bez účasti stranických špiček. Jsme připraveni aktivně se účastnit jednání, pokud je prezident svolá," tlumočila ČTK Grossovo stanovisko mluvčí ČSSD Lucie Orgoníková. Nic dalšího podle ní premiér ke Klausovu prohlášení nedodal. Lidé z vedení ČSSD zatím většinou mlčí.

Z dosavadních vyjádření některých sociálních demokratů je ale zřejmé, že ČSSD by se podle nich měla pokusit o menšinovou vládu. Například místopředseda ČSSD a ministr pro místní rozvoj Jiří Paroubek si myslí, že právě menšinová vláda je v tuto chvíli přijatelným řešením, uvedl to pro Český rozhlas. "Neříkám, že je to řešení, kterému já dávám přednost nebo z něj jásám, ale řešení to je. Tady na konferenci Visegrádu jsme s kolegou ze Slovenska, hovořili o zkušenostech, které mají s menšinovou vládou na Slovensku. Menšinová vláda je tam více než rok a funguje to," řekl Paroubek. Ve Varšavě se účastní konference ministrů odpovědných za místní rozvoj zemí visegrádské čtyřky.

Dohodu, kterou politici vládních stran uzavřeli v noci na čtvrtek, smetly ze stolu stranické orgány sociální demokracie. Proti se údajně postavil i Gross. Sociální demokraté mají pocit, že jejich vyjednávači příliš ustoupili lidovcům, které měli v novém kabinetu znovu zastupovat i dosavadní ministři a místopředsedové KDU-ČSL Libor Ambrozek a Milan Šimonovský.