Vláda požádá sněmovnu o důvěru

Premiér Stanislav Gross, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Sotva premiér Stanislav Gross přečkal hlasování o nedůvěře, vyvstal před ním další problém. Prezident Václav Klaus ukončení krize neuznal, a než přijme demise tří lidoveckých ministrů, požaduje, aby šéf vlády požádal Poslaneckou sněmovnu o důvěru. Navíc se vláda dále rozpadá, další ministři hrozí rezignací. Vývoj situace sleduje Josef Kubeczka.

Premiér Stanislav Gross,  foto: ČTK
Ještě před pátečním hlasování o vyslovení nedůvěry vládě totiž unionistický ministr informatiky Vladimír Mlynář prohlásil, že skládal ministerský slib jako člen vlády, která se opírala o podporu 101 nekomunistických poslanců.

"Pokud se tato situace má v průběhu následujícího hlasování změnit, nemohu být členem takové vlády. A pokud moje politická strana setrvá v této vládě, podám ihned demisi."

Což také hned v sobotu udělal. Stejným krokem pohrozil nestraník, šéf legislativní rady vlády Jaroslav Bureš. Sociálně demokratičtí ministři Pavel Dostál a Milan Urban by zůstali ve vládě, pokud se nezmění její programové prohlášení. Ministryně Petra Buzková si chtěla o svém dalším angažmá v kabinetu promluvit s premiérem. Kamenem úrazu je ve všech případech fakt, že vládu udrželi u moci komunisté. To se nelíbí nejmenšímu členu vládní koalice - unionistům. Podle nich je nejlepší variantou kolektivní demise celé vlády a pokus stejných stran sestavit vládu novou.

Komunisté nabízejí vládě pomocnou ruku. Podle šéfa KSČM Miroslava Grebeníčka mohou sociální demokraté počítat s podporou jeho strany v případě, že se vrátí ke svému levicovému programu. Pokud odcházející šéfy resortů nahradí ministři prosazující levicové pojetí, komunisté jim podle Grebeníčka určitě dají šanci.

"My nechceme nic jiného, než aby se ČSSD vrátila ke svému původnímu volebnímu programu. My je nedržíme pod krkem. A já chápu, kdyby pan Jahn, který nemá nic společného s ČSSD, nebo pan Bublan odešli z vlády. To chápu. Jestliže ale členové ČSSD typu pana Urbana a podobně tvrdí, že chtějí odejít z vlády, protože komunisté po nich chtějí, aby plnili svůj vlastní volební program, tak to je na pováženou."

Premiér Stanislav Gross se v neděli s ministry za sociální demokracii sešel a po jednání prohlásil:

Vicepremiér pro ekonomiku Martin Jahn,  foto: Zdeněk Vališ
"Vláda bude naplňovat svůj původní program tak, jak byl při vzniku této vlády formulován. Z toho také jasně vyplývá, že nehodláme dělat žádné personální ani programové ústupky KSČM. A proto bych chtěl vyzvat prezidenta republiky, aby ve smyslu Ústavy České republiky urychleně obměnil členy vlády dle návrhů, které mu předložím."

Takový postup vyhovuje i dalšímu členu vlády, který hodlal rezignovat - vicepremiérovi pro ekonomiku Martinu Jahnovi.

"Pokud se bude držet programového prohlášení vlády a pokud důrazně odmítne personální a programovou spolupráci s KSČM, tak pro mně není problém v té vládě dál působit a soustředit se na priority, které se týkají podnikatelského prostředí, daní, úpadkového práva a případně také strukturálních fondů do budoucnosti."

Vicepremiér Martin Jahn měl ještě jednu podmínku - žádost o důvěru vládě v Poslanecké sněmovně. I tomuto požadavku se premiér Gross rozhodl vyhovět.

"Považuji za nutné rychle vyřešit vzniklou situaci tak, aby došlo k ukončení současné politické krize. První, co považujeme za nutné, aby došlo k urychlené rekonstrukci vlády České republiky a v zájmu zachování politické, sociální a ekonomické stability České republiky jsme se rozhodli v dohledné době předložit otázku důvěry vládě Poslanecké sněmovně."

Místopředseda opoziční Občanské demokratické strany Petr Nečas míní, že premiérovi jiný krok nezbýval.

"Já jsem přesvědčen, že je to nutný krok. Pokud by pokračoval dosavadní stav, tak by nebyl sice protiústavní, ale byl by v každém případě mimo ústavu, protože by vládla vláda, která fakticky neměla nikdy vyslovenou důvěru."

Zatím však není jasné, jakou podobu by žádost vlády o vyslovení důvěry měla - jako samostatný bod nebo ve spojení s nějakým zákonem, například o majetkových přiznáních.