Doležal: Na krizi vydělávají komunisté a prezident

0:00
/
0:00

Patová situace kolem vlády Stanislava Grosse zatím trvá. Ministři naznačili, jakým způsobem chtějí uniknout z vládní krize. Hlasování o důvěře navrhují spojit s projednáváním konkrétního zákona. To ale odmítl prezident Václav Klaus. Hlava státu vyčkává. Demise tří lidoveckých ministrů a unionisty Vladimíra Mlynáře zatím nepřijal. Chce počkat, zda počet odcházejících ministrů nenaroste. Taková je situace, Vilém Faltýnek teď podrobněji.

Prezident minulý týden oznámil, že ještě než přijme demise ministrů a jmenuje jejich nástupce, chce od premiéra veřejný slib, že s rekonstruovanou vládou požádá sněmovnu o důvěru. Gross tento záměr oznámil v neděli. Klaus uvedl, že tento slib sice otevírá cestu k budoucímu řešení nynější vládní krize, je ale doprovázen výroky některých ministrů za ČSSD i zbývající vládní strany - Unie svobody-DEU, že i oni v následujících dnech hodlají z vlády odejít.

"Pokud by k jejich demisím došlo, již by se nejednalo o dílčí demise jednotlivých členů vlády, ale o jinou vládu,. To by bylo něco úplně jiného. Než učiním jakékoliv další kroky, vyčkám, nakolik se tyto avizované demise členů vlády stanou realitou."

Petra Buzková chce z vlády odejít, pokud kabinet získá důvěru jen díky komunistům. Svou účast v kabinetu podmiňuje hlasováním o důvěře vicepremiér Martin Jahn. Nakročeno k odchodu z vlády má také ministr Jaroslav Bureš. Čeká, zda se kabinet ve středu nerozhodne jako celek podat demisi. Pokud tak neučiní, rezignuje. Ve vládě chtějí i nadále setrvat ministři Zdeněk Škromach a František Bublan. Podle něj vláda uvažuje o tom, že hlasování o důvěře spojí s rozhodováním některém ze zákonů.

Prezident Václav Klaus,  foto: ČTK
"Představa je taková, že vláda předloží sněmovně pro tuto zemi důležitý zákon a s ním spojí hlasování o vyslovení důvěry. Který to bude konkrétně přesně nevím, ale už se hovoří o zákonu o střetu zájmů, hovoří se o daňové reformě, může to být i zákon z oblasti sociální..."

Klaus ale takovou představu odmítl. Země podle něj potřebuje rychlé řešení krize, ne další třeba i několikaměsíční odklady.

"Já považuji za naprosto nemožné, aby tato vládní krize pokračovala. Už jsem hodně daleko ustoupil od svých tvrzení před několika týdny, že to musí být vyřešeno v rozsahu dnů (říkal jsem nikoliv hodin, ale také ne týdnů), to už je dlouhou dobu za námi. Takže myšlenka, že by bylo možné čekat několik měsíců na to, až se nalezne nějaký vhodný zákon, který bude v patřičné chvíli ve třetím čtení nebo kolikátém projednáván ve sněmovně, to je pokus o oddálení situace, oddálení řešení, které česká veřejnost naprosto nesporně vyžaduje a očekává, a to já myslím, že by bylo zcela, zcela nevhodné."

Podle místopředsedy ČSSD Jiřího Paroubka jsou podmínky prezidenta k demisím ministrů nad rámec ústavy.

"Ústava prezidentovi republiky v podstatě ukládá toto provést. A pokud není uveden v Ústavě termín, do kdy to má provést, pak má konat bezodkladně. Takže je zřejmé, že jakékoliv požadavky prezidenta v tomto směru jsou nad rámec Ústavy."

Důsledky krize shrnuje politolog Bohumír Doležal:

"Zvýšení moci komunistů a druhé je potenciální zvýšení moci prezidenta a pohyb k prezidentskému systému. To jsou dvě politické síly, které na tom dosavadním vývoji vydělávají."