Vláda visí na vlásku, komunisté si mnou ruce

Stanislav Gross, foto: ČTK

Vláda premiéra Stanislava Grosse požádá Poslaneckou sněmovnu o vyjádření důvěry. Šéf kabinetu to prohlásil jen dva dny poté, co sociálně demokratičtí, unionističtí a komunističtí poslanci zamítli ve sněmovně návrh Občanské demokratické strany na vyjádření nedůvěry vládě. V dnešním vydání rubriky Česko v komentáři si budeme povídat o tom, co tento krok přinesl a jak se chovali hlavní aktéři vládní krize. S politologem Bohumilem Doležalem se telefonicky spojil Josef Kubeczka.

"Já s tím naprosto souhlasím. Komunisté poprvé dostávají jakousi možnost participovat na výkonu vládní moci, a to navíc nesmírně výhodnou, protože to budou dělat z pozadí a bez jakékoliv zodpovědnosti. Tak, jak kdysi, za starých, dávných časů působila komunistická strana - měla rozhodovací pravomoci a odpovědnost nesla vláda, která vlastně byla jenom loutkový orgán. Teď bude ta situace trochu podobná, bych řekl."

Myslíte si, že skutečnými důvody, které vedly lidovce k vystoupení z vládní koalice, byly pochybnosti o původu peněz a morální čistotě premiéra Stanislava Grosse?

"O tom je hrozně těžké spekulovat. Já této lidovecké politice úplně dobře nerozumím a úplně moc jí nefandím. Osobně si myslím, že v tom minimálně také přítomné byla přítomna snaha využit vhodné příležitosti a přeskočit na druhou, v tuto chvíli nadějnější stranu barikády bez ohledu na to, že ta akce fakticky nesmírně posílí komunisty."

Jak hodnotíte přístup nejmenšího člena vládní koalice - Unie svobody-Demokratické unie k řešení kabinetní krize?

"Tady těžko nacházím slov. Já nechápu, jak mohou dělat tak hystericky nesmírně proměnlivou politiku, že jeden den vášnivě obhajují politiku vlády, z níž odešli lidovci, která je fakticky menšinová a v níž oni nemají vůbec žádnou šanci, a hned druhý den se rozhodnou donutit Grosse váhou své 'obrovské' síly, aby podal demisi. Tomu já prostě nerozumím. Mně se to jednání zdá být politicky iracionální a také nedůstojné."

Václav Klaus a Stanislav Gross,  foto: ČTK
A co soudíte o dosavadním postupu prezidenta Václava Klause při řešení současné vládní krize?

"To je trošku složitější. Já chápu, že prezident je tím vývojem znepokojen tak, jak by měli být znepokojeni ostatní účastníci té krize, kromě komunistů, kteří mohou být spokojeni. Na druhou stranu se mi zdá, že klást v této situaci požadavky, které jdou nad rámec Ústavy, a to je tvrdý a přímý požadavek na předsedu vlády, aby požádal sněmovnu o důvěru, není na místě. Jakkoli je to věcně pochopitelné, formálně je to opravdu nad rámec Ústavy. Znamená to, že se prezident de facto pokouší využít situaci k tomu, aby precedenty zvětšil svou pravomoc nad rámec daný Ústavou. To se mi zdá být jako další neblahý důsledek té krize. Ona má dva neblahé důsledky - zvýšení moci komunistů a potenciální zvýšení moci prezidenta a pohyb k prezidentskému systému. To jsou prostě dvě politické síly, které na tom dosavadním vývoji vydělávají."

Jaký další osud podle Vás čeká vládu Stanislava Grosse?

"To je teď napínavé. Stanislav Gross oznámil, že vláda požádá Poslaneckou sněmovnu o důvěru a tím vyhoví prezidentu. Spekuluje se o tom, a já bych to považoval za pravděpodobné, že se vláda pokusí tuto žádost o důvěru spojit s prosazením návrhu nějakého zákona. A teď situace vypadá tak: Ani KDU-ČSL, ani ODS, ani Unie svobody-DEU nedají důvěru vládě v žádném případě. Komunisté dají důvěru vládě v případě, když tu důvěru spojí se zákonem, který komunistům vyhovuje. Takovým zákonem jsou majetková přiznání a případně ještě buď zákon o střetu zájmů, který by se zřejmě musel nějak komunistům přizpůsobit, nebo některý ze zákonů z oblasti zdravotnictví, tedy zákon, který definitivně zakáže privatizaci zdravotnických zařízení atd. Pokud by ovšem vláda požádala o důvěru formálně, bez spojení s nějakým zákonem, komunisté ji důvěru nedají a prakticky asi ani nemohou, protože by to od nich byl obrovský ideový přemet."

Své názory na vládní krizi prezentoval politolog Bohumil Doležal.