Prezident jmenoval novou vládu České republiky

Nová vláda, foto: ČTK

Prezident Václav Klaus jmenoval ve středu krátce před polednem na Pražském hradě novou vládu. Nejmladší premiér v historii Stanislav Gross ji sestavil ze sociálních demokratů, lidovců, unionistů a tří nestraníků. Podrobnosti má Lenka Jansová.

Nová vláda,  foto: ČTK
Podle návrhu Stanislava Grosse má nová vláda 18 členů - tedy o jednoho víc než kabinet předchozí. Většina ministrů si přitom svoje křeslo udržela - Stanislav Gross si do svého týmu vybral jen 6 nováčků. Právě to se příliš nelíbí prezidentovi Václavu Klausovi. Připomněl to i při dopoledním předávání jmenovacích dekretů:

"Nových tváří zde tolik není, starých tváří moc neubylo. Nicméně věřím, že tento tým s novým předsedou vlády v novém seskupení se pokusí o něco nového a něco jiného."

Stanislav Gross prezidentovi na Hradě slíbil, že jeho tým se bude snažit po celé dva roky dělat maximum:

"Myslím si, že všichni vnímáme tento den jako skutečně významný den. Myslím si, že je to den, který může být důvodem k optimismu, protože to, s čím jdeme do této pro nás nové práce, je velká energie a elán. Myslím si, že občany této republiky nezklameme."

A co konkrétně bude premiér Stanislav Gross považovat za úspěch svojí vlády?

"Hodnotit budou voliči, ale určitě je to o tom, aby byly zvládány operativní problémy, které padají ze skříně. Máme tady záležitosti s arbitráží, záležitosti, které musíme zvládnout v oblasti státního rozpočtu. Pak jsou tady některé strategické záležitosti, to je především udržení, respektive zvýšení hospodářského růstu a řešení problematiky veřejných financí. A samozřejmě to nejdůležitější, kvůli čemu se to všechno dělá, je zachování sociální soudržnosti naší republiky, aby to lidem, kteří žijí z průměrných příjmů, umožňovalo byť postupnou, ale přesto zvyšující se životní úroveň."

"Je to samozřejmě velká čest a velká pocta. Důvod, proč jsem tuto funkci přijal, je ten, že za dva roky se dá opravdu hodně udělat, a právě dva roky, které budou následovat po květnovém vstupu do Evropské unie, jsou pro českou ekonomiku velmi důležité."

Nemáte vlastní ministerstvo. Jaký bude Váš vliv na hospodářskou politiku České republiky?

"Vliv bude za prvé koordinační, protože ekonomických resortů je několik. Patří sem i ministerstvo dopravy, ministerstvo pro místní rozvoj, pro ekonomiku je důležité ministerstvo školství. Mimo toho budu mít přímo pod sebou dvě důležité rady: Radu vlády pro vědu a výzkum a Radu vlády pro rozvoj lidských zdrojů. Takže věřím, že můj vliv bude dostatečný."

Jaké budou Vaše priority v nové vládě?

"Priority budou směřovat na kvalitu podnikatelského prostředí, tzn. veškeré zákony nebo novely zákonů, které se týkají podnikatelského prostředí. Pak to bude také podpora aplikované vědy a výzkumu a rozvoj lidských zdrojů v oblasti průmyslu. Doufám, že se nám také podaří do konce roku vytvořit komplexní materiál, něco jako hospodářská strategie nebo koncepce hospodářského rozvoje České republiky, která určí priority na střednědobé a dlouhodobé období."

O důvěru chce nová vláda požádat Poslaneckou sněmovnu v druhé polovině srpna.